Мая Илиева: Прокуратурата започна да привиква синдиката на медицинските сестри

1
Защо и кой точно сме изплашили не мога да си обясня
Защо и кой точно сме изплашили не мога да си обясня Видео: Евроком

"Защо и кой точно сме изплашили не мога да си обясня

Синдикатът на българските медицински сестри започна да бъде привикван от прокуратурата. Бойка Анастасова бе привикана преди две седмици, мен също ме викаха и искаха да отговарям на въпроси по телефона."

Това обяви лидерът на протестите на медицинските сестри Мая Илиева, която заедно с Вера Иванова от "Системата ни убива" коментираха премахването на палатковия им лагер пред министерски съвет. В предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком Иванова сподели, че прокуратурата е задействана от сигнал срещу действията на синдиката. По думите  срещу Бойка Атанасова сигналът е подаден, тъй като тя оглавява синдиката в болница "Пирогов".

В предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком Иванова сподели, че прокуратурата е задействана от сигнал срещу действията на синдиката. По думите ѝ срещу Бойка Атанасова сигналът е подаден от професор Асен Балтов, тъй като тя оглавява синдиката в болница "Пирогов", която той ръководи.

"Никой не ни казва за какво е сигналът. Искат да разберат кой и как е създал синдиката, с имена с ЕГН-те, адреси. Започнаха по телефона директно да разпитват. Бойка отиде доброволно с адвокат, където се оказа, че нямат основание тя да бъде разпитвана. Тя беше викана в икономическа полиция в 6-то районно управление. Мен също ме извикаха по същия начин, писках да бъде призована не по телефона, а писмено, с призовка да знам като обвиняема ли ме викат или в друго качество.", каза още Илиева.

За премахването на палатките им от площада пред министерски съвет двете жени разказаха, че са се обаждали на телефон 112, но от там не са реагирали на това, че срещу тях са се изправили мъже, които са носили камъни, палки и са били с маски. Въпреки, че в близост са ключови държавни институции докато всичко това се е случвало наоколо не е имало и никакви полицаи. Акцията срещу тях се е случила след протеста обявен от Мая Манолова.

"Оказа се че ние сме единствените в страната, на които исканията не са изпълнени.

Ние като синдикат не можем да подкрепим г-жа Мая Манолова, защото тя е политическо лице вече. Тя ни е помагала когато беше омбудсман. Тези, които биха застанали зад нашите искания могат да го направят, не зависимо от коя политическа партия са.", каза Мая Илиева.

Вера Иванова допълни, че в акцията срещу палатките им вижда връзка с протеста на Май Манолова, защото докато е била омбудсман е подкрепила исканията на "Системата ни убива".

"Ние се борим за живот. След 5 години успяхме да се преборим за един закон, който не беше приет в цялост и в момента има хора, които са оставени без асистент. Не мога да се обърна срещу човек, който ни е подкрепял, какъвто в случая е Мая Манолова, която тръгна да пише този закон. Ние сме ходили и при предишния омбудсман, но тогава той не ни обърна внимание. Толкова години сме се разграничавали от политически партии. Днес те нямат интерес към нас, предлагали са ни депутатски места и какво ли не, но ние имаме кауза и не ни интересуват тези неща. Заплашваха ни, вадиха ни нож, обгазяваха ни, с оръжие са ни заплашвали. Мен това не ме плаши, защото мен за живота ми не ме страх, аз искам детето ми да е добре, ако мен ме няма, него също няма да го има.", каза още Иванова и призова хората да ги подкрепят в исканията им за оставки и да излязат на протест.

"Не заради нашите проблеми и искания, свързани с нашите деца, но заради всичко това което се случи по време на извънредното положение – брифинг над брифинга и над него друг брифинг. Това беше гавра с хората, за която всички трябва да реагират.", каза още тя.

"След пандемията, дори и хората, които преди не знаеха защо протестираме, вече всички знаят. Аплодисментите ги приехме малко и като лицемерие, защото за повече от година много хора не разбраха защо протестират медицинските сестри. Сега, когато ни питат как да ни благодарят, аз винаги им казвам, че когато ме видя на улицата да застанат до мен и това ще бъде най-голямата им благодарност.", призова медицинската сестра Мая Илиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари