Материализмът в социалните медии подхранва стреса и намалява щастието

1
Facebook и Instagram са се превърнали в развъдници на показност
Facebook и Instagram са се превърнали в развъдници на показност

Facebook и Instagram са се превърнали в развъдници на показност

В дигиталния свят на безкрайните сравнения едно провокиращо мисълта проучване на екип от Рурския университет в Бохум разкрива поразителна истина: материализмът в социалните медии подхранва стреса и намалява щастието. Това изследване, проведено чрез онлайн проучване сред повече от 1200 участници, подчертава уникалния начин, по който социалните медии затвърждават материалистичните нагласи и последващото им въздействие върху психичното здраве.

Проучването, ръководено от д-р Филип Озимек, определи материализма като значението, което хората отдават на светските притежания. В социалните медии това често се проявява чрез публикации, показващи скъпи предмети, луксозни ваканции или привидно перфектен начин на живот. Facebook и Instagram са се превърнали в развъдници на показност. Тъй като потребителите непрестанно сравняват живота си с този на другите, демонстрират дрехи, коли и луксозен начин на живот, те попадат в капана на материалистичните желания. Това постоянно сравняване, особено чрез пасивна употреба, се превръща в непрестанен стремеж към повече, като разпалва цикъл на неудовлетвореност, съобщи „Study Finds”, предаде БГНЕС.

Проучването, проведено с разнообразна група участници, анализира поведението в социалните медии и психологическото състояние на хората, като се фокусира върху материалните им публикации. В изследването са използвани шест въпросника, за да се разберат материалистичните нагласи на участниците, навиците им в социалните медии, нивата на стрес и удовлетвореността от живота. Участниците, които са прекарвали средно по над два часа на ден в социалните медии, разкриват ясна закономерност: по-високите нива на материализъм в социалните медии са свързани с по-ниска удовлетвореност от живота, повишени симптоми на стрес и по-висок риск от пристрастяване към социалните медии. Това предполага, че стремежът към материално богатство, когато е показан в социалните медии, може да има вредно въздействие върху психичното здраве.

"Данните показаха, че по-силно изразеният материалистичен подход върви ръка за ръка със склонността да се сравняваме с другите", обясни Озимек.

"Под това разбираме например, че потребителите постоянно мислят за съответните канали и се страхуват, че пропускат нещо, ако не са онлайн", каза той.

Последиците от проучването се простират отвъд числата и графиките. То показва тревожна тенденция, при която хората, търсещи потвърждение чрез материалистични прояви в социалните медии, може да жертват душевния си мир и щастие.

Пристрастяването към социалните медии се характеризира с натрапчиво използване на платформите на социалните медии, често за сметка на други дейности. Симптомите на стреса могат да варират от тревожност до физически прояви като главоболие или умора. Това, което е ясно, е, че социалните медии могат да причинят много повече вреда на потребителите, отколкото полза.

"Социалните медии са едно от шестте стъпала към нещастието", каза Озимек.

Въпреки че проучването признава рисковете, свързани със социалните медии, особено за материалистично настроените хора, д-р Озимек съветва да не се отказваме напълно от тези платформи. Вместо това той предлага внимателна употреба и балансиран подход, за да се предотврати свръхкомпенсацията. Изследователите предлагат също така включването на оценки на материализма и използването на социалните медии в лечението на психичното здраве. Признаването на тези фактори като потенциални отправни точки за интервенции предлага нови пътища за справяне със съвременните предизвикателства пред психичното здраве.

Проучването на д-р Озимек и неговия екип е призив за признаване на скритото въздействие на материализма в социалните медии. То подчертава необходимостта от самосъзнание при дигиталното ни потребление и от балансиран подход към използването на социалните медии, като ни напомня, че преследването на материални притежания в дигиталната сфера може да има значителни последици за психичното ни благополучие.

"Определено е добре да сте наясно с количеството време, което прекарвате в социалните медии, и да го намалите", препоръчва Озимек, който съветва да не се отказвате напълно от социалните медии. "Ако го направите, има вероятност да прекалите с компенсацията".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари