Масово връщат инвалиди за новите безплатни винетки

0
Социалните служби масово отказват да приемат молби на инвалидите
Социалните служби масово отказват да приемат молби на инвалидите

Приемат документите им след Нова година, чакат се големи опашки.

Социалните служби масово отказват да приемат молби на инвалиди за новите безплатни винетки. „Казаха ни, че чакат разпореждане и след Нова година щяло да започне подаването на документите”, сигнализираха „24 часа” хора с увреждания. Те твърдят, че ги връщат служители в социалните бюра и същевременно ги предупреждавали да чакат опашки след началото на януари. Безплатна винетка се полага на всеки, които има решение на ТЕЛК за инвалидност от 50% нагоре.

„Всяка година подавам молба през декември, сега казаха след 14 януари. Представяте ли си като се струпат изведнъж толкова много хора какво чакане ще е ”, притеснява се Петрана Василева от Пловдив.

От „Социално подпомагане” в града на тепетата обясниха, че още нямат информация как точно ще става раздаването на стикерите, които са вече електронни. Оттам уточниха, че раздаването на винетките ще стартира още в първите дни на януари. Според тях причината за забавянето е промяна в наредба, която регламентира винетките. До 20-и декември била качена за обсъждане. Трябвало да бъде приета, след което да я разпратят на териториалните бюра „Социално подпомагане”, за да се запознаят с новия ред.

Това била причината едва след Нова година да започнат да приемат заявленията. Не разполагали и с новите заявления.

От пловдивската дирекция „Социално подпомагане” призоваха хората с увреждания да не се притесняват, тъй като сегашните им винетки важат до 31 януари 2019 г.

Мнозина обаче са свикнали още през декември да се подадат заявленията, за да са спокойни, че са ги отметнали. "Притесняваме, че изведнъж ще се струпаме много хора и това ще нагнети напрежение", коментира Василева. Близо 12 000 са инвалидите само в Пловдив.

„Който има право на безплатна винетка, ще му бъде издадена в срок”, уверява шефката на дирекцията Надя Танева. По думите й ще бъде създадена перфектна организация, включително и с отваряне на допълнителни приемни, за да могат да обслужат в срок всички инвалиди.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари