Мащабно дело за пране на пари тръгва в Русе

1
Обвинени са 10 лица за участие в престъпна схема
Обвинени са 10 лица за участие в престъпна схема Снимка: Dunavmost

Обвинени са 10 лица за участие в престъпна схема

Окръжна прокуратураРусе внесе в съда обвинителен акт срещу десет обвиняеми лица за това, че в периода от месец юни 2011 г. до 28.03.2014 г., са участвали в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел извършване на престъпления по чл. 253 от НК - изпиране на пари, съобщиха от държавното обвинение.

В престъпната схема са участвали обвиняемият С.С, като ръководител на групата, обвиняемите П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д.Д., В. Д., Г. К., М. П. и С. У., като участници и други неустановени по делото лица. Те са действали на територията на единадесет държави (Република България, Република Полша, Република Румъния, Република Молдова, Република Украйна, Руска федерация, Република Словакия, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Чехия и Република Унгария). Престъпленията били извършвани в различно съучастие от ръководителя С.С. с другите обвиняеми, както и чрез други физически лица.

По делото е установено, че през лятото на 2011 г. обвиняемият С.С. се свързал с неустановено лице – т нар. „хакер“, което му предложило схема за източване на банкови сметки. За целта С.С. изградил контролирана мрежа от лица – т.н. „ мулета“, които да разкриват сметки в различни банки. „Хакерът“ осъществявал пълен контрол по разкритите сметки, по които били превеждани неправомерно средства от чужди банкови сметки, посредством зловреден софтуер за компютърна измама „Троянски кон“. Сумите били веднага изтегляни от „мулетата“ и предавали на обвиняемите, които знаели, че средствата са придобити чрез компютърна измама. Те се отчитали лично на С.С, а той - на „хакера”. Така чрез неправомерно превеждане на средства по разкрити от лицата банкови сметки, на общо 921 пъти били придобити, получени и направени опити да получат имущество – пари в общ размер на 7 525 064.72 лева в различна валута.

В периода от 25.06.2013 г. до 13.03.2014 год. в гр.Варна, гр.Пловдив и в к.к.”Златни пясъци”, С. С. в различно съучастие с обвиняемите, общо 61 пъти извършил финансови операции с имущество и прикрил произхода, местонахождението, движението и действителните права върху имущество - пари в различна валута, в общ размер на 548 610.67 лева, (чрез прехвърляне на средства от една банкова сметка към друга) за което знаел, че е придобито чрез умишлено престъпление.

Деянията са извършени в изпълнение на решение на организирана престъпна група, като средствата са в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Делото е разследвано от Специализирана прокуратура, сред което е изпратено на Окръжна прокуратураРусе. Иззети са множество веществени доказателства – МПС, мобилни телефони, СИМ-карти, банкови карти, разпитани са 270 свидетели и 21 вещи лица .

Предстои насрочване на делото за разглеждане пред съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Цък,цък
    - Цък,цък,Язък ! .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари