Мъртва риба вдигна Златарица на протест

0
Хората искат отговор на въпросите, има ли виновен за екокатастрофата и ако има – кой е той
Хората искат отговор на въпросите, има ли виновен за екокатастрофата и ако има – кой е той

Мор сред рибата в екологично чист район край Велико Търново изкара жители на град Златарица да протестират

Хората искат отговор на въпросите, има ли виновен за екокатастрофата и ако има – кой е той. Преди седмица на бента на река Златаришка се появи много мъртва риба. Гледката разтърси местните, предаде NOVA.

Замърсяването е от дълги години. Нито в Златарица, нито в Елена има пречиствателна станция. В Златарица няма индустрия и голяма промишленост, която да замърсява. Такава има по поречието на реката – в град Елена. Настояваме за по-чиста вода, както и да можем да ловим риба, годна за консумация”, обясни Николай Кошухаров – организатор на протеста.

По негови думи реката се е ползвала и за питейни нужди преди години. Сега обаче от нея се носи неприятна миризма, каквато по-старите жители на града не си спомнят да е имало. Протестиращите смятат, че причина за замърсяването е мандра в Елена, която има собствена пречиствателна станция за пречистване на отпадъчни води. Тя обаче не работи. От началото на годината са съставени три акта за административни нарушения.

„Изнасяме всичко – сурватка и отпадъчни води, изпращаме ги в пречиствателните станции в Горна Оряховица и Велико Търново. Не мисля, че замърсяването е от мандрата. Ние сме млекопреработвателно предприятие. Сигурен съм на 100%, че ние сме причината. Нямаше кислород в тази река, нямаше течение”, смята управителят на мандра Стефан Василев.

„Измерените показатели на място не показват химическо замърсяване на реката и отговарят на нормите за добро качество. По данни на община Златарица морът е започнал на 9 октомври след обилен валеж, вдигане нивото на реката и замътняване. Мандрата в Елена има пречиствателна станция, която не работи ефективно. Заради системни нарушения на нормите, които са поставени в разрешителното им, мандрата е санкционирана многократно”, заяви Гинка Савчева – директор на Дирекция „Контрол и превантивна дейност в РИОСВ”

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари