Мартин Ралчев: Искаме роботи, които да спасяват хора

0
Той е електроинженер и има три защитени патента за изобретения
Той е електроинженер и има три защитени патента за изобретения Видео: NOVA

Той е електроинженер и има три защитени патента за изобретения

Мартин Ралчев беше отличен с наградата „Еврика” в категория „Млад изобретател на 2023” на Института по роботика при БАН. Той е електроинженер и има три защитени патента за изобретенията си – „Устройство за определяне на физико-механичното състояние на деформирани скали и строителни материали”; „Устройство за определяне на подвижността на токоносителите в полупроводници”.

В „Денят на живо” по NOVA NEWS Ралчев отбеляза, че е благодарен на своите научни ръководители. „Акад. Руменин и проф. Лозанова са сериозно настроени към изобретателското творчество в ежедневието ми. При изобретението на устройството за определяне на физико-механичното състояние на деформирани скали и строителни материали изучавахме как сградите и съоръженията реагират преди земетресение, срутване или деформация. Обследваме язовирни стени, мостове и виадукти. Не смятам, че изкуственият интелект може да замести човека в хардуерно отношение”, коментира той.

Според него медицинската роботика също е обект на неговия труд. „Далеч сме от мисълта за роботизирани съоръжения, които да са в ущърб на хората. Напротив, искаме да спасяват хора”, подчерта Ралчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари