Мартин Димитров за социалните мрежи: Пукат ли се балоните?

0
В момента в социалните медии генерално има два типа политици. Такива, които никакви ги няма по медиите и такива като Борисов, които са по всички медии
В момента в социалните медии генерално има два типа политици. Такива, които никакви ги няма по медиите и такива като Борисов, които са по всички медии

От място за котета до място за политика, социалните медии извървяха невероятен път. Дали този път е бил постлан с добри намерения, няма никакво значение. Брекзит и четирите години на Тръмп в Белия Дом най-ярко представят "първия мандат" на социалните медии

Това пише Мартин Димитров в личния си фейсбук профил. Ето още от неговия пост:

"Ние трябва да спрем да ги разглеждаме като инструмент за свързаност и да започнем да гледаме на тях като на дигитално базирани империи. И то не само поради факта, че въздействат върху милиарди хора, а защото успяха в дигитална среда да пренесат един от фундаменталните принципи на Британската империя (всъщност, не е само на Британската, но при тях е доста рафинирано): разделяй и владей.

Алгоритмите на социалните мрежи създадоха нещо като "социална балонизация" и абсолютно фалшивото усещане, че всички около теб мислят точно като теб, а всички, които са извън балона ти, мислят точно обратното. Именно тези, неясни за нас в детайла си алгоритми са съвременната интерпретация на "разделяй и владей". Естествено, това доведе до напрежение между различните социални балони и първата ни голяма изненада колко голям е "другият балон" беше Брекзит. Малко след нея дойде и втората изненада - избирането на Тръмп.

***

Ако сравним социалните медии с картина, например с "Нощна стража" на Рембранд, то Брекзит е капитан Банинг Кок, Тръмп е силно осветеният лейтенант (така, както Рембрад може да даде светлина), а Путин най-вероятно е детенцето. Само че, в ротата на капитана има още редица други персонажи, които имат своята част от платното. Такъв герой е Борисов.

***

В дигиталната империя на "Facebook" Борисов е Ценко Чоков. През последната година нашият министър-председател силно се виртуализира, с което някак се отдалечи от литературния персонаж на Винету (смел, с решителен поглед и т.н.) и по-скоро се доближи до Джеронимо - легендарният вожд на апачите, който толкова пъти се е измъквал от бледоликите, че доживява до завидната, особено за онези години, 79-годишна възраст.

***

В империята "Facebook" Борисов намери своята ниша. Той се затвори в страницата си, показвайки се. Социалните медии все повече се използват от управляващите по света като инструмент за едно по-динамично общуване с избирателните маси, но Борисов и Тръмп са сред малцината, които ги използват като управленски инструмент. Нещо като бащици на Facebook/Twitter управлението.

***

Тръмп свърши зле. Напълно опозорен, презиран, жалък. Едно от малкото неща, които може да прави занапред, е да се свре в мишата дупка на скъпото си имение и да сее омраза. Ако не го блокират навсякъде, разбира се. Също така, ако не му повдигнат и обвинения. И ако бях на мястото на Борисов, наблюдавайки от малката си камбанарийка в Банкя тъжния край на отвъдокеанския колега-популист, бих се замислил.

***

Между Тръмп и Борисов има много общо. И двамата са популисти, и двамата са егоцентрици, и двамата се държат като социопати, и двамата лъжат, и двамата рушат институциите, и двамата сеят разделение и омраза, и двамата са спорно образовани. И двамата са страхливи. И двамата са силно обидчиви. Ето нашият: кажеш му, че е ортак на Пеевски, обиди се, па прекъсне брийфинг, засягащ здравето на всички ни, за да ни занимава с тънките си чувства.

А, и двамата нямат достойнство.

***

Социалните медии станаха империи прекалено бързо, което означава едно - че ще се разпаднат прекалено бързо. Историята с Тръмп и уроците от Брекзит със сигурност ще доведат до промяна в политиките (разбирай, алгоритмите) на социалните медии. Това е още една имперска характеристика - колкото по-голям ставаш, толкова по-отстъпчив си. Естествено, "Facebook" едва ли ще се върне към снимките на котета, но със сигурност ще бъде много по-превантивен, когато има риск да се превърне не в книга на лицето, а в книга на омразата.

***

В момента в социалните медии генерално има два типа политици. Такива, които никакви ги няма по медиите и такива като Борисов, които са по всички медии. За първите това е трибуна, за вторите - това е дупка, подобна на дупката, в която се беше сврял Саддам. За такива като Борисов социалните медии са нещо като система, която ги държи живи и им помага да имитират, че са до нас.

***

За да оцелеят, социалните медии ще бъдат принудени да спукат балоните, които сами създадоха. За да се възстанови диалога между социалните групи, и за да може по адекватен начин да се динамизира общуването между хора с различни гледни точки. Защото, това е единственият начин да се намали тази огромна омраза и да се смъкне социалното напрежение.

***

Тръмп повлече крак и си отиде, още преди балоните да са казали "пук". Не знам как ще остане в американската история, но предполагам, че дори добрите неща , които направи за икономика, ще бъдат забравени заради свинщините му.

***

В момента, в който балоните започнат да се пукат, ще се спука и големият балон на Баце. Борисов прави всичко възможно да остане в историята така, както никой не би искал да остане в историята.

Всъщност, може би в историята на "Facebook" Борисов може да намери някакво смислено местенце, например в главата "Как се управлява еврофондова държава чрез лайв видео?" "

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари