Мършо, веднага слез долу и смъкни 40 000 евро

0
Русенка разказва за телефонната измама, на която става жертва
Русенка разказва за телефонната измама, на която става жертва

Продължават телефонните измами.

След схемите за пострадали близки нечовешките мозъци на телефонните измамници измислиха нов начин да въздействат върху жертвите си – психически тормоз на принципа "съдействайте на полицията, за да хванем престъпниците заедно“. Действията им са капан за възрастните самотни хора, такъв зловещ капан, от който няма измъкване, предава БНР.

Поредната жертва на такава телефонна схема става 85-годишна жена от Русе, която се съгласи да разкаже за ужаса от преживяното:

По телефона се обади мъж, който се държеше много грубо и ми каза: "Веднага слез долу и смъкни 40 000 евро“. Започна със закани да ме нарича "мърша“ и каква ли не. Аз действително се стреснах и изплаших, обаче реагирах и викам: "Първо нямам такива пари и после по какъв повод ще Ви давам пари“, след това затворих телефона, но продължиха да звънят и по едно време се обади един, който се държеше прилично.

Представи се, че е инспектор Димитър Попов от Криминална полиция, даже началник на криминална полиция в Русе. Той ми каза, че в Русе има такива измамници и полицаите искат да ги хванат, а аз в случая да им помогна. Каза ми да не затварям телефона, за да чува какво говорят. След това ме попита дали имам пари и близки. Една от грешките ми беше, че му казах, че няма близки.

Това се случва около 20 часа на 6 септември. Късно вечерта мнимият полицай отново позвънил на госпожа Йорданова и сам й докладвал, че вече са заловили престъпната група, но тъй като те имали много голяма информация и действали онлайн, било добре тя да отиде до банката, да изтегли всичките си спестявания и да ги предаде в полицията за съхранение. След като си разчистели сметките с престъпниците, полицаите лично щели да я повикат, за да й върнат парите.

Така рано сутринта под постоянен контрол по телефона престъпниците принудили 85-годишната жена да иде до банката и да си вземе парите. Нещо повече, предупредили я да не споделя истинската причина за посещението си в банката, а да залъже служителите, че спешно й се налага да замине за чужбина при свои близки. Така и направила, след което се прибрала вкъщи, увила парите в плик по указание и хвърлила парите.

Намаление на телефонните измами отчитат от МВР. Статистиката на вътрешното министерство идва на фона на почти ежедневните подобни случаи в столицата и другите големи градове у нас. Въпреки постоянните предупреждения на полицаите, хората продължават да оказват съдействие на фалшиви полицаи и да хвърлят пари и ценности. За това какво се случва с този вид измами и как да предпазите роднините си обяснява Златка Падинкова от Главна дирекция "Национална полиция“:

От началото на годината статистическите данни сочат намаление на телефонните измами с малко над 30%. Регистрираните престъпления за 2016 г. са 457 спрямо 664 за същия период на 2015 г. Схемите са същите. Измамниците продължават да използват едни и същи измами, включително и провеждане на полицейска операция и необходимост от указване на съдействие за задържане на извършителите с предоставяне на съответна сума пари.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари