Мария Габриел: САЩ виждат България като регионален лидер

0
Българският вицепремиер се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон
Българският вицепремиер се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон Видео: NOVA

Българският вицепремиер се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон

Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон. България и Съединените щати проведоха втория кръг от Стратегическия диалог – това е вид междуправителствено заседание, на което двете страни обсъждат съвместните си приоритети, информира NOVA.

Българската делегация води вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. В Стратегическия диалог участваха още министрите на правосъдието Атанас Славов, на енергетиката – Румен Радев и иновациите и растежа Милена Стойчева.

Фокусът беше върху напредъка на България в борбата с корупцията и върховенството на закона, както и съвместни енергийни проекти. Извънредно в програмата на вицепремиера Мария Габриел имаше и среща с американския държавен секретар Антъни Блинкен.

"САЩ и Блинкен виждат ролята на България като регионален лидер”, заяви Мария Габриел и добави: „Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата - това са посланията от срещата ми с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Специално внимание се обърна на инициативата ми, която се проведе само преди няколко дни в Ню Йорк. Тогава инициирах обща декларация с външните министри на Хърватска, Румъния и Гърция – в рамките на инициативата „Три морета“ – да координираме своите действия, да имаме общи инфраструктурни проекти и проекти, които са важни в критични области каквито са енергетиката и иновациите.

В конструктивен и добронамерен дух, в рамките на Стратегическия диалог, набелязахме общи подходи към глобални и регионални проблеми. Имаме и конкретни намерения за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, иновациите и енергетиката. Ще работим заедно и за защита на демокрацията и укрепване на върховенството на закона. Двустранните отношения ще целят ползи за гражданите и на двете страни."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    **************************************************
    Даже не бих се празнил на муцуната на тоя травестит! Шутове в зъбите и прическа с макетния нож чудеса правят.
  • 4
    5
    ...
    Колко е превъзбудена и как го зяпа в очичките. Отрепка.
  • 10
    4
    Ф16
    Лидер в корупция -да подкрепям ,иначе в друго едва ли
  • 12
    3
    dgd
    "САЩ виждат България като регионален лидер". През крив макарон ли гледат? В България се раждат 50 000 деца и от тях половината няма да се научат говорят български и да пишат, но ги гласим да празнуват деня на славянската писменост като национален празник. 1986-та са родени 126 000 - 'щото беше лошо и не можеше да се диша от комунизъм. България не може да бъде регионален лидер. Виж, ако планът е да станем Циганария може и се превърнем в лидер.... на отрепиките.
  • 17
    2
    78=0-
    пепел на устата на тоя хермафродит, как лъже през зъбите си, мисли ли че някой му вярва изобщо? масоните просто смятат България за един от многото си васали, които щастливо припкат около тях да изпълняват заръките им... ако масоните кажат "пуснете атомна бомба върху Българя", тоя хермафродит и другите от държавни изменници от правителството издигнато чрез преврат ще обясняват на хората колко е хубава радиацията и как не пречи изобщо докато в същото време летят за Фиджи или където и да е по-далеч
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари