Мариус Куркински отбелязва 30 години на сцената с нов моноспектакъл

0
В моноспектакъла "Нашенец" актьорът ще се превъплъти в различни герои по произведения на хумориста Чудомир
В моноспектакъла "Нашенец" актьорът ще се превъплъти в различни герои по произведения на хумориста Чудомир Снимка: Facebook

В моноспектакъла "Нашенец" актьорът ще се превъплъти в различни герои по произведения на хумориста Чудомир

"Нашенец" е заглавието на новия моноспектакъл на Мариус Куркински, с който актьорът ще отбележи 30 години на сцената.

Това ще се случи в София на 12 ноември в зала 1 на НДК, съобщи вестник "24 ЧАСА".

През 1993 г. Мариус дебютира пред публика с първия си моноспектакъл "Дон Жуан", а сега е подбрал произведения на Чудомир. На 25 март 2023 г. се навършиха 133 години от рождението на големия български творец.

"Всичко започна като си мислех, че съм Дон Жуан. Скоро след това с много трепет изпълних песента на всички песни ("Песен на песните"-1993). Срещнах тайнствена дама, която ми помогна да стъпя на голямата сцена и да се запозная с многобройните зрители ("Дамата с кученцето" - 1996). И до днес не разбирам, как съм събрал смелостта да пристъпя към Новия завет ("Евангелие по Матея" - 1997). Това ми помогна да намеря човека в себе си ("Самият човек" - 1999). Сънувах, че съм се събудил ("Сънят" - 2001). Събудих се и претърпях сътресение ("Сътресение" - 2006). От него научих много, както за моите предци, така и за съвременната българска публика ("Български разкази" - 2010).

По-късно проумях, че неусетно съм се превърнал в смешен човек, който отново сънува ("Сънят на смешния човек" - 2014). Окончателно достигнах до истината! Аз съм просто артист, заключен в театъра след края на поредното представление и не мога да изляза в реалността ("Юбилей" - 2015). Тогава на сцената кацна черното пиле и отново ме понесе на крилете на театъра ("Черното пиле" - 2016)!

Играх, играх, играх и стигнах до ("Мариус 50" - 2019). Ще потърся причините и в "Нашенец"!", споделя месеци преди премиерата Мариус Куркински.

В последния си моноспектакъл, актьорът ще се превъплъти в различни герои по произведения на хумориста Димитър Чорбаджийски, известен с псевдонима си Чудомир.

На сцената Куркински ще пресъздаде типичното за автора остроумие и виждания за живота и обществото, поднесени чрез забавни и трогателни истории. Какво би бил този свят на трудности, главоблъсканици, амбиции и тревоги, без животворният полъх на хумора. Много от Чудомировите разкази са изградени като диалог или монолог.

Къде е генезисът на хумора у Чудомировите герои? Защо Чудомировите нашенци са актуални и днес? Защо ни разсмиват още? Защо ни настройват философски да сме толерантни към дребните човешки слабости? Неслучайно тези герои носят прозвището нашенци - нещо близко, което е и наше, присъщо и на нас. Индивидуалното е и общочовешко. Дори това, което не харесваме у другия, в някаква степен го притежаваме и ние. Защото, смеейки се, ние разпознаваме техните особености и у себе си. Както и чрез хумора ставаме по-човечни и по-мъдри.

Моноспектакълът "Нашенец" ще се играе и извън столицата. Премиерата му ще е в Силистра на 7 ноември. Следват Добрич на 8 ноември, Варна на 9-ти и Пловдив - 10 ноември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари