Марин льо Пен поиска разпускане на парламента във Франция

0
Крайнодесните във Франция печелят първото място в надпреварата за Европарламент с 23,31 процента
Крайнодесните във Франция печелят първото място в надпреварата за Европарламент с 23,31 процента Видео: БНТ

Крайнодесните във Франция печелят първото място в надпреварата за Европарламент с 23,31 процента. Водачката на Националния сбор Марин льо Пен поиска президентът Макрон да разпусне парламента.

Медиите коментират ката тежък удар за президента Макрон и неговите амбиции да се превърне в най влиятелния европейски лидер както и да се чуе думата при избора на новите ръководители на европейските институции, предава БНТ.

Марин Льо Пен обяви тази победа като "победа на народа" след съобщаването на прогнозните резултати от изборите за Европейския парламент и призова за разпускане на Националното събрание

Марин Льо Пен, водач на партия " Национален сбор": Макрон трябва да си направи изводи, след като превърна изборите в референдум на неговата политика, но и на неговата личност. Резултатите от европейските избори потвърдиха новата разделителна линия между националисти и глобалисти. Мощно движение за промяна във властта се роди тази вечер.

Според нея президентът няма друг избор, освен да свика нови парламентарни избори. Защото гласът за „Национален сбор" е глас за Франция и за нацията, каза тя. Подчерта, че вчерашният вот е показал нивото на доверие на французите в действащата власт.

По-рано водачът на нейната Жордан Бардела, определи резултатите като „наказание за управляващите" и „урок по скромност за президента на Френската Република".

Той призова за съставяне на "мощна група" в Европейския парламент, обединяваща популистките формации в Европа.

Жордан Бардела, водач на листата на партия "Национален сбор": Възходът на нашите съюзници в Европа и възникването на нови сили на целия континент открива пътя към съставяне на мощна група в Европейския парламент.

Как реагира Елисейският дворец - "Второто място е разочароващо, но не и наказателно".

Кандидатите на управляващата партия постигнаха достоен резултат и Той показва, че президентското мнозинство се представя добре, което не се е случвало досега партия на власт до оценка коментираха още от френското президентство.

Наказателен вот - това беше коментарът на експертите

Филип Кайла - президент на "Европа без граници": Младите излязоха да гласуват и това е едно от много важните неща, които се случиха във Франция. Да, президентът Макрон загуби в полза на Марин Льо Пен ,но разликата е само един процент. И добрата новина за него е че в новия Европарламент, той най-вероятно ще бъде лидер на една нова голяма либерална група. И трето - да във Франция крайно дясното e силно и не отскоро. Резултатът на Льо Пен на тези избори реално е по-нисък от предишните през 2014 г. и от президентските също. Хората, които я подкрепят, като цяло са срещу Европа, защото живеят в малки села и нямат работа. Ако статутът им се промени и вотът им за традиционните партии ще се увеличи.

В 10-те секции във Франция гласуваха 1452-ма българи.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари