Манфред Вебер: Недопускането на Андрей Ковачев в РСМ е неприемливо

0
Имаше само един лист хартия, на който пишеше, че не ни се разрешава да влезем в страната, коментира българският евродепутат
Имаше само един лист хартия, на който пишеше, че не ни се разрешава да влезем в страната, коментира българският евродепутат Снимка: Facebook

Имаше само един лист хартия, на който пишеше, че не ни се разрешава да влезем в страната, коментира българският евродепутат

Пленарното заседание на Европейският парламент тази вечер ще започне с обсъждане на обстоятелствата по недопускането на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП да влезе в Република Северна Македония за панихида на военното гробище в Ново село.

Обсъждането започва в 18:00 ч. българско време.

Днес лидерът на ЕНП Манфред Вебер написа в профила си в туитър, че осъжда недопускането на Ковачев в РСМ: "Категорично осъждаме отказа за влизане на евродепутата Андрей Ковачев на 6 май в Северна Македония. Това е безпрецедентно и неприемливо. Призоваваме правителството на Северна Македония спешно да изясни ситуацията. Темата ще бъде повдигната днес на пленарно заседание на ЕП този следобед".

Още вчера евродепутатът Андрей Ковачев информира европейските ни партньори, българските власти и тези в Република Северна Македония за това, че в събота не беше допуснат в югозападната ни съседка. Ковачев, заедно с председателя на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски и още трима българи, се опитаха да стигнат до Ново село, за да присъстват на панихида на българското военно гробище, но не бяха допуснати в югозападната ни съседка, предаде БГНЕС.

Властите в Република Северна Македония не обяснили причините защо не допуснат българите в страната, коментира в събота евродепутатът Андрей Ковачев: "Имаше само един лист хартия на който беше записал, че не ни се разрешава да влезем в страната".

С остра позиция по случая излезе и българското МВнР. Подобни действия оказват негативно влияние върху добросъседските отношения. Заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции.

По-късно говорителят на Министерството на вътрешните работи на югозападната ни съседка Тони Ангеловски уточни каква е причината за отказа: "Македонската полиция няма да позволи, нито сега, нито в бъдеще ще позволи, да влязат в държавата хора, които са потенциални нарушители на обществения ред и спокойствие и които обиждат и омаловажават гражданите и държавата".

Ковачев е информирал за случая председателят на Европейския парламент, еврокомисаря по разширяване, българските власти, както и властите в югозападната ни съседка: "Много ми е интересно как ще се оправдават и какво ще направят, защото това е за мен е голяма тяхна грешка. Явно имат проблем с обективната история, с човешките права, с основни човешки европейски ценности. Те очакват може би на границата да пуснат само този, който заяви, че Гоце Делчев е етнически македонец. Нямам представа каква идея имат и кого смятат за достоен да пуснат, ако той се примири или каже "добре приемаме всичко, каквото вие кажете. Това е така". Тогава може да влезете".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари