Максималният осигурителен праг вече е 3750 лева

0
Как това ще се отрази на икономиката
Как това ще се отрази на икономиката Видео: NOVA

Как това ще се отрази на икономиката

С първата януарска заплата работещите на по-високи позиции ще усетят и ефекта от новите по-високи осигуровки. От януари максималният осигурителен праг вече е 3750, което е скок с 350 лева.

Хората на високи заплати до момента плащаха осигуровки до 3400 лв., а занапред вече ще им се удържат до 3750 лв. Сметките показват, че месечно удръжките скачат с 43 лева. С толкова ще намалее нетната заплата. От всеки отделен работодател ще зависи дали този минус ще се компенсира с увеличение на заплата, или работникът ще продължи да получава 43 лева по-малко и в следващите месеци, информира NOVA.

На този фон с по-високите осигуровки въври и по-високо обезщетение за безработица. Вместо досегашния максимум от 86 лева на ден, ако хората на високи заплати, останали без работа, вече ще получават 107 лева дневно. В зависимост от това колко над максималния осигурителен праг е заплата, то и минусът от 43 лева на фиша в края на януари ще се усети по различен начин. Според експерти най-осезаем ще е за онези, които взимат около 4000 хиляди лева. За получаващите 6, 7 или 8 хиляди по-високите удръжки няма да създадат особен проблем.

Цветан Методиев, който работи в IT фирма, пресмята, че дори и 43 лв. да не са много за година, допълнителната сума, която бюджетът ще му вземе, надхвърля 500 лв. „Може да го погледнем от емоционалната гледна точка и да кажем следното: по какъв начин държавата помогна на този сектор, на тези служители да се случат нещата по-добре. Не виждаме такова нещо”, коментира той.

За да не се окажат ощетени, служителите трябва да получат увеличение на заплатите, казват от сектора. То обаче би било за сметка на работодателите. Има и друг проблем и той се корени в данъчната система. Според икономисти минусът заради по-високите осигуровки би трябвало да се покрие от увеличение на заплатите

От януари се увеличи и минималната работна заплата, която вече е 933 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари