Макрон отказал тест в Русия, за да не му откраднат ДНК

0
Президентът на Франция Еманюел Макрон отказал на Кремъл да направи тест за COVID-19 в Русия, когато пристигнал в страната за среща с президента Владимир Путин
Президентът на Франция Еманюел Макрон отказал на Кремъл да направи тест за COVID-19 в Русия, когато пристигнал в страната за среща с президента Владимир Путин Снимка: БГНЕС

Дълга маса разделяше френския президент от Путин по време на среща в Москва

Президентът на Франция Еманюел Макрон отказал на Кремъл да направи тест за COVID-19 в Русия, когато пристигнал в страната за среща с президента Владимир Путин. Причината за отказа е, за да не може Русия да разполага с ДНК на Макрон, предаде агенция Ройтерс, цитирана от Vesti.bg

В резултат на това, френският държавен глава е бил държан на сериозно разстояние от руския лидер по време на продължителните разговори за украинската криза, които се проведоха в Москва.

Те бяха снимани  да седят на противоположните краища на огромна маса, толкова дълга, че провокира сатирични коментари в социалните мрежи и спекулации, включително от дипломати, че Путин може би я използва, за да отправи послание.

Но двама източници, които са наясно със здравния протокол на френския президент, казали пред Ройтерс, че на Макрон му е бил даден избор - или да приеме да му бъде направен PCR тест от руските власти и да му е позволено, да се доближи до Путин, или да откаже и да спазва строга социална дистанция.

„Знаехме много добре, че това означава никакво ръкостискане и тази дълга маса. Но ние не можехме да се съгласим те да притежават ДНК на президента“, казал единият от източниците на Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че Макрон е отказал да бъде тестван и добави, че Русия не е имала проблем с това, но то означава спазване на 6-метрова дистанция от Путин, за да бъде запазено здравето му. „В това няма политика, това не повлия по никакъв начин на преговорите“, уточни Песков.

Втори източник от антуража на Макрон е заявил, че вместо това френският лидер си е направил френски PCR тест преди да замине и антигенен тест, извършен от собствения му лекар, когато е пристигнал в Русия. „Руснаците ни казаха, че Путин трябва да бъде държан в строга здравна изолация“, разкрил източникът.

От офиса на Макрон казаха, че руският здравен протокол „не ни се струва нито приемлив, нито съвместим с ограниченията на нашия график“, като се позоваха на продължителността на времето, което би било необходимо за изчакване на резултатите.

На въпрос конкретно за кражбата на ДНК, от офиса на Макрон казаха: „Президентът има лекари, които заедно с него определят правилата, които са приемливи или не по отношение на собствения му здравен протокол“.

В четвъртък, три дни след срещата между Макрон и Путин, руският лидер прие казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев. Двамата мъже се ръкуваха и седнаха близо един до друг, разделени само от малка масичка за кафе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари