Македонски журналист: Трагедията на "Струма" потвърди системната корупция на Балканите

0
Също така и системните слабости на институциите, обясни Йовановски
Също така и системните слабости на институциите, обясни Йовановски Снимка: БНТ

Какво научихме след трагедията на "Струма" и тежките ситуации ли са катализатор на отношенията между България и Република Северна Македония

"Потвърдихме системната корупция като кутороложки феномен. Държавата е майка на корупцията, това е един затворен кръг, от който не можем да излезем. Научихме, че шофьорите ной-вероятно не са работели във фирмата превозвач, че автобусът е нямал лиценз и въпреки това е минал сто пъти през границата".

Това заяви за трагедията на АМ "Струма" телевизионният журналист от Скопие Борян Йовановски в интервю за предаването "Панорама" по БНТ.

По думите му инспекторатът в РСМ, който трябва да провери този случай, има само 13 инспектори, които дори да искат, не могат да смогнат. Случаят на "Струма" е потвърдил системните слабости на институциите, обясни Йовановски.

"Ние не функицонираме, нямаме никакви професионални стандарти. Ние импровизираме. Балканите за живият пример за импровизации, резултатът от които са подобни трагедии", заяви Йвановски.

Според журналиста тази трагедия е показала, че българското общество и институциите ни са отговорни и съпричастни към това, което се случва на съседите ни.

"Чувам най-добри неща за всички отговорни институции и от двете страни. Докторите във вашите болници работят наистина усилено, за да помогнат на пострадалите в тази тежка ситуация", каза Йовановски.

Въпросът е защо след подобни шокиращи ситуации, се замисляме за себе си като общество и защо в спокойни времена водещ е езикът на омразата.

"Повечето хора и в България, и в Македония, имаме чувство на близост и не само ние. Гърците са на юг, сърбите на север, албанците - на запад. Ние, балканците сме и с горе-долу еднакъв манталитет. Жалко е, че не си сътрудничим по-интензивно и оставаме говорителите на омразата", допълни Борян Йовановски

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Тази нощ беше откраднат "Москвич-412". Смисълът все още се изяснява...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари