Майстори от "Добрият самарянин" откриха благотворителна изложба

0

Благотворителна изложба беше открита вчера в Комплексния онкологичен център в Русе.

На нея бяха изложени красиво направени с техниката декупаж бутилки и буркани. Имаше и много ръчно изрисувани предмети. Майстори на уникалните сувенири са настанените в приюта за бездомни "Добрият самарянин".

Изложбата ще е във фоайето на КОЦ всеки четвъртък и петък от 10 до 13 часа, до края на годината, информира briagnews.bg.

С авторите на предметите е работил ръководителят на Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Русе Камен Кънчев. Той разказа, че това е първата по-сериозна изложба, на която се показва какво са изработили потребителите от центъра и настанените в приюта.

"Сложили сме кутия, в която хората да пускат парите. Има определени минимални суми за различните неща, но всеки може да пусне каквато сума прецени. Част от нея ще отиде за материали, които ще се ползват за изработване на други неща, а с останалите ще подпомогнем изхранването на хората в приюта", разясни Камен Кънчев пред медиите. Той добави, че освен с изкуство, хората от центъра и приюта се занимават и с производство на плодове и зеленчуци в оранжериите в "Добрият самарянин". Останалите им занимания включват арт терапия, спорт, овощарство, пчеларство и други. В Центъра за социална рехабилитация и интеграция са 15 човека, а приютът е с капацитет от 60 места и е запълнен.

"Решихме точно тук, във фоайето, да направим изложбата, защото е най-видимото място. Приютът е далече и там не ходят много хора", заяви управителят на КОЦ д-р Камен Кожухаров. Той разказа, че идеята е възникнала преди месец и нещо, когато са събрали дрехи за дарение на приюта.

"Тогава ги питах хората с какво се занимават и ми показаха тези произведения. Затова предложих да направим тази благотворителна изложба. Така хората ще могат по-лесно да стигнат до това изкуство и да помогнем на приюта", обясни д-р Кожухаров. Сегашната изложба е по повод настъпващите празници, а занапред се обмисля да се направят тематични изложби за Първа пролет, Баба Марта и други.

По време на откриването на изложбата вчера, присъстващите станаха свидетели и на първите купени предмети. Много от тях бяха харесани от служителите на Онкодиспансера, които пуснаха в кутията дори по-висока сума от определената за даден артикул.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари