"Майстор" завлича бургазлии

1
Измамникът вече е "ужилил" десетки хора
Измамникът вече е "ужилил" десетки хора Снимка: Флагман

Мъж на средна възраст мами бургазлии като се представя за майстор-дърводелец.

Иван Делиатанасов взимал предварително парите на хората, но така и не доставял поръчаните мебели. За схемата алармира Елена Каролова, предаде Флагман.

Жената е поредната жертва на измамника. Вързала се е, тъй като познавала бащата на Иван, с когото били съседи близо 7 години в бл. 113 в жк „Славейков”. След като обаче решила да се премести, Елена подмамена с оферта за щори в кухнята, спалнята и хола на новото й жилище. Тя се съгласила и през май „майсторът” посетил апартамента, за да вземе размери за щорите. Обещал, че ще ги монтира за седмица, но поискал цялата сума предварително накуп – 480 лв.

Елена се съгласила и предала парите на „дърводелеца”, за което не получила никаква разписка или касова бележка. За неин късмет обаче, Иван взел банкнотите пред свидетел.

Уговореният срок минал бързо, но поръчаните и предварително платени щори така и не пристигали. След няколко седмици чакане Елена потърсила Иван, за да попита защо не е изпълнил договорката. Тогава „майсторът” се оправдал, че има много работа, но при първа възможност щял да изпълни поръчката. Минал повече от месец и той спрял да вдига телефона си. Бургазлийката обаче успяла да го издири, но Иван най-безцеремонно й казал, че още не е поръчал щорите и предложил да върне парите. Жената се съгласила, но досега това така и не се е случило. В края на юни Елена подава жалба във Второ РУ. Междувременно научава, че има още измамени от въпросния господин.

„Обръщам се към вас, за да видят всички какъв е този човек, за да няма други пострадали. Това продължава с години, а той все още е на свобода! Сигурна съм, че има още попаднали в схемите му, които обаче не са се оплакали в полицията. Съветвам ги да си потърсят правата”, каза за Флагман.бг Елена Каролова.

Бургазлийката добавя, че се оплакала и във фирмата, където работи Иван Делиатанасов. За последно ходила там преди дни, когато разбрала, че вече е уволнен. По нейните думи шефовете вдигнали ръце от своя служител, след като получили редица подобни жалби.

Проверка на Флагман.бг показва, че Иван Делиатанасов вече е осъждан за присвояване и измама. През 2012 г. получава 1 година и 4 месеца условна присъда, чийто изпитателен срок изтича преди 3 години. Той обаче все още не е реабилитиран, въпреки че 5-годишният срок за това приключва съвсем скоро – след по-малко от 2 седмици.

Интересното е, че Делиатанасов е осъден за присвояване от един от бившите си работодатели. Според обвинението, по което Иван направил пълни самопризнания, за да получи по-леко наказание, „дърводелецът” взел пари на ръка за монтаж на мебели на клиенти на фирмата, но така и не ги предал и дори изобщо не съобщил на шефа си за това. По-късно похарчил за себе си първо 800 лв., а после и 1 600 лв., които получил от двама различни клиенти на едноличния търговец. Малко след това той прибрал 600 лв. за изработка и монтиране на рафтове в магазина на бургазлийка, които пак забравил да отчете на шефа си.

Последвала нова измама. Позната на друг негов клиент се свързала лично с Делиатанасов, за да поръча нови мебели за кухнята си. Бургазлията отишъл на място, за да вземе размерите. Жената попитала дали е необходима някаква предплата и хитрият Иван, без да е упълномощен от шефа си, поискал 900 лв. Така той отново прибрал сумата, за която собственикът на фирмата първоначално така и не разбрал.

В края на 2011 г. бургазлията измамил свой познат с обещания за чисто нова кухня. Иван признал пред съда, че нямал никакво намерение да изработи мебелите на човека, а искал само да му вземе парите – в случая 800 лв. за материали. Измамникът първоначално уверявал жертвата си, че ще изпълни поръчката, но после спрял да вдига телефона си, както при Елена.   

Изброените деяния са извършени за срок от около 1 година.

Това обаче далеч не е всичко. Срещу Делиатанасов са подадени 4 жалби за подобни случаи, но всички те са приключили с откази за образуване на досъдебно производство. Решенията на прокуратурата не са обжалвани, явно защото Иван решил да си изпълни ангажимента или върнал парите на хората.

В началото на 2015 г. бургазлията сключил споразумение с Районен съд-Несебър и се разминал с 13 месеца пробация заради жалба от руснак. Чужденецът се оплакал, че дал 200 евро на „дърводелеца” за кухненска маса с 4 стола. Малко след това Иван върнал парите и така се стигнало до споразумението.

Според Елена обаче изброените случаи са само част от ужилените от Иван Делиатанасов. Жената е категорична, че ще си търси правата докрай, дори ако това означава, измамникът да влезе зад решетките. Подобен развой обаче е много малко вероятен, тъй като докато приключи разследването по нейния случаи, той вече ще се води реабилитиран!

Източник: flagman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари