Недоволството на майките е на път да избухне с нова сила

0
Законът за личната помощ скара социалната комисия, омбудсманът и майките
Законът за личната помощ скара социалната комисия, омбудсманът и майките Видео: bTV

Скандал при разглеждането на Закона за личната помощ, който социалната комисия прие днес на второ четене.

Майките на деца с увреждания се заканиха да подновят протестите си. Законът скара социалната комисия, омбудсманът и майките. Депутатите гласуваха размера за  финансирането нa личната помощ да се определя със Закона за държавния бюджет.

Тоест този закон ще действа дотолкова, доколкото финансовият министър реши да определи средства от държавния бюджет. Ама това е абсурдно”, заяви Мая Манолова.

Госпожа Манолова прави внушения. Този текст е по предложение на работната група, но не и от представители на нашето министерство, и сегашният текст, вие като председател знаете, че формулирането му по този начин е по предложение на работната група, но не на частта на Министерство на финансите”.

Майките отрекоха предложението да е тяхно.

Тези предложения относно финансите са си ги предложили експерти от финансовото министерство, няма как майките да предлагат такива неща”, обясни Вера Иванова, майка на дете с увреждания.

Спорен се оказа и въпросът за личния асистент при децата с най-тежки увреждания и месечна помощ от 930 лева. От нея ще се приспадат по 380 лева в полза на общината, която предоставя помощта.

„Ако мога да обобщя, това е пълна гавра от страна на екипа на финансовото министерство със съдействието на социалния министър, гласувано от социалната комисия, с хората с увреждания, които имат нужда от личен асистент”, каза още Мая Манолова.

Майките се заканиха, че ще търсят отговорност от премиера.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари