Майката на спасените от пожар бебета в Благоевград разказва за ужаса и благодарността

0
"Г-н Гълъбов се качи горе, на 8-мия етаж ни преведе всичките, нямам думи да му благодаря просто! Преведе ни всички до 7-ия етаж, 4-ри пъти се върна човекът, после му стана лошо", споделя Вероника
"Г-н Гълъбов се качи горе, на 8-мия етаж ни преведе всичките, нямам думи да му благодаря просто! Преведе ни всички до 7-ия етаж, 4-ри пъти се върна човекът, после му стана лошо", споделя Вероника Снимка: БНТ, стоп кадър

Трима души загубиха живота си тук, а десетки семейства останаха без дом, дни преди най-светлите празници. И към момента не е ясно кога и дали хората ще могат да се върнат да живеят в изгорелия блок в Благоевград

Продължава набирането на средства в помощ на пострадалите 24 семейства - разкрита е банкова сметка, поставени са и кутии за дарения в много магазини в града, от днес кутия за дарения има и в сградата на общинската администрация, информира БНТ.

Вероника Ризова все още не може да забрави нощта на 10 декември. Тя е с едномесечните си бебета Ани и Никол на последния осми етаж. Огънят в апартамента под тях се разраства, а димът започва да ги задушава. Тогава на помощ идват пожарникарите. Давид Гълъбов, с риск за живота си, стига до апартамента, завива децата с мокри пелени и ги извежда навън. Негов колега ги сваля с вишка до спешните екипи.

"Много съм благодарна на всички пожарникари, че ни спасиха. Г-н Гълъбов се качи горе, на 8-мия етаж ни преведе всичките, нямам думи да му благодаря просто! Преведе ни всички до 7-ия етаж, 4-ри пъти се върна човекът, после му стана лошо и просто нямам думи да му благодаря!", заяви Вероника Ризова.

След два дни, прекарани в "Пирогов", сега Вероника и бебетата временно живеят при роднини. Майката се надява скоро да се върнат у дома. Казва, че когато децата пораснат, не смята да им разкаже за случилото се.

"Няма смисъл да ги травмирам за нещо, което така и така се е случило вече, предпочитам да не знаят", заяви Вероника Ризова.

От благодарност и уважение към пожарникарите, спасили децата ѝ, днес тя доведе бебетата на церемонията по награждаването на смелите огнеборци.

Давид Гълъбов: Трогнати сме - за нас това е удовлетворение, че сме помогнали на едно младо семейство да се радва на децата си.

Главен комисар Николай Николов изтъкна колко точни, бързи и прецизни са били действията им във фаталната нощ: 

"В 19:30 ч. вечерта на 10 декември предполагам какво ви е било при масовите съобщения за тежък пожар, евентуално жертви, видими пламъци, но с бързи, решителни, самоотвержени действия успяхте да спасите човешки животи. И тези две деца да бъдат сред нас. Благодаря ви за всичко, което правите, за мен е гордост, че сте мои служители. Благодаря Ви!"

Отличия и парични награди за 21 пожарникари от Благоевград, които спасиха хората от горящия жилищен блок в квартал „Струмско“ на 10 декември. Те получиха отличия и парични награди в размер на 600 лева. Областният управител на Благоевград им връчи почетният знак на областната управа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари