Оцелели българи от горящия ферибот: Имаше бебета и малки деца

0
„Пътниците са предимно от Балканския полуостров. Това са хора, които пътуват между Гърция и Италия, и повечето от тях са българи, румънци, има също турци", разказва Пол Киприану
„Пътниците са предимно от Балканския полуостров. Това са хора, които пътуват между Гърция и Италия, и повечето от тях са българи, румънци, има също турци", разказва Пол Киприану Видео: NOVA

Почувствах страх, като видях какво може да се случи”, сподели наш сънародник

 Фериботът „Юрофери Олимпия” се запали тази нощ и се наложи масова евакуация. Сред хората на борда е имало десетки българи - шофьори на камиони, както и цели семейства с деца, разказва NOVA

Наши сънародници са заснели евакуацията. Осем българи са в неизвестност на този етап, съобщиха от МВнР.

Пожарът на ферибота възниква около 4 ч. през нощта в Йонийско море. Корабът е пътувал от Гърция към Италия, а инцидентът става край о. Корфу. На борда са били близо 300 души, от които 127 българи, имало е и деца.

Причините за пожара все още не са ясни, но се знае, че е започнал от товарното отделение на ферибота.

Румен Чолаков и Румен Методиев са само двама  от българите, които стават свидетели на огнения ад на ферибота „Юрофери Олимпия”.

В 4 без 20 екипажът на кораба ни събуди по спешност да станем и да излезем. Оказа се, че има пожар, но се усещаше дим, сериозен дим”, разказа Чолаков.

Имаше бебе, деца на по 10 и 12 години”, добави Методиев.

За около 40 минути екипажът на ферибота успява да ги евакуира, разказват сънародниците ни.

„Много дисциплинирано ни качиха в лодки, пуснаха ни в морето и когато се отдалечихме от кораба видяхме, че всичко гори. Дори камионите най-отгоре - беше страхотен ад. Почувствах страх, като видях какво може да се случи”, сподели Чолаков.

Документите на голяма част от международните шофьори били изгорели при пожара. „На много от колегите телефоните им са изгорели с камионите”, добавя Чолаков.

На път за Италия на ферибота са били и 33 камиона, собственост на пловдивска транспортна фирма. Превозните средства и стоката са унищожени. Щетите за фирмата са за няколко милиона евро, разказва собственикът.

„Грубата оценка е между 5 и 10 млн. евро. Всичко има застраховки. Това е огромна трагедия - трябва да спасим човешките животи, за щетите никой не мисли в момента”, категоричен е Филипов.   

Едно огромно благодаря на екипа, че не допусна паника, защото ако бяха допуснали паника, щеше да стане голяма трагедия със сигурност”, е мнението на Чолаков.

Спасените пътници са превозени на о. Корфу и са настанени в хотел. Собственикът на ферибота твърди, че пожарът е възникнал в един от гаражите, а реакцията на екипажа е била мигновена. 

„Информацията, която имаме от капитана на кораба е, че пожарът е възникнал в гаража. Предполагаме, че огънят е тръгнал от един от камионите. Разбира се, това е първоначална информация и трябва да проверим фактите”, обясни говорителят на Grimaldi Lines Пол Киприану

„Разказах на жена ми и децата какво се е случило. Всичко е наред, трябва само малко търпение, ние сме добре, нищо друго не можем да направим. Тези неща се случват. Бяхме насред морето, не можете да си играете с огъня", каза грък.

„Най-лошото е, че колите във ферибота са залепени една до друга и няма път за евакуация”, посочи мъж.

„Пътниците са предимно от Балканския полуостров. Това са хора, които пътуват между Гърция и Италия, и повечето от тях са българи, румънци, има също турци. Разбира се, има и други националности като гърци и италианци”, добави Киприану.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари