Майката на Дебора: Ще се боря докрай. Отказване няма

2
Ивелина Михайлова се включи в протеста тази вечер в подкрепа на пострадалото момиче, което беше обезобразено с макетен нож
Ивелина Михайлова се включи в протеста тази вечер в подкрепа на пострадалото момиче, което беше обезобразено с макетен нож Снимка: БТА

Ивелина Михайлова се включи в протеста тази вечер в подкрепа на пострадалото момиче, което беше обезобразено с макетен нож

"Искаме справедливост и такава присъда, каквато заслужава извършителят, и квалифициране на телесните повреди така, както трябва да бъдат квалифицирани“, каза Ивелина Михайлова, майка на 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора, която стана жертва на насилие. Майката се включи в протеста тази вечер в подкрепа на пострадалото момиче, което беше обезобразено с макетен нож, предаде БТА.

„Не искам да има повече такава несправедливост. Като майка и гражданин ще се боря докрай. Отказване няма", заяви Ивелина Михайлова пред протестиращите. „Искам да благодаря на всеки един, който е тук, защото ние сме тук заради децата си. Не само заради моето“, каза майката. И допълни, че към момента пострадалата не говори, травмирана е, но знае за огромната подкрепа от хората. Най-голяма сила ни дават всички хора тук, каза още Ивелина Михайлова. Тя призова „всички да защитим децата си и никой повече да не бъде клан в дома си“.

Бащата на 18-годишното момиче Красимир Михайлов благодари на всички, които изказват съпричастност от цяла България. „Дебора не е искала да става известна, поне не по този начин. Тя е като всяко едно нормално момиче - с мечти и с жажда за живот, но някой реши да ѝ отнеме тази възможност. Но този някой трябва да си поеме отговорност с цялата тежест на закона“, посочи бащата.

Хиляди жители на Стара Загора се включиха тази вечер в протест срещу насилието и в подкрепа на 18-годишното момиче, което пострада в Стара Загора. Събралото се множество поиска оставка на всички, „които не са си свършили работата", като според протестиращите единствено полицията е действала адекватно по случая.

Протестът беше предвождан от мотошествие, което тръгна от сградата на Съдебната палата в Стара Загора, премина през площада пред община Стара Загора, по главния булевард „Цар Симеон Велики“ до сградата на Областната администрация и завърши пред сградата на Районната прокуратура. Там протестиращите залепиха на вратата макетно ножче и плакати с надпис „Прокуратура- държавен орган за прикриване на престъпление“ и „Леките присъди за насилниците са доказателство за тежките проблеми в обществото ни“.

"Тук сме, за да кажем "не" на агресията, на страха, да изразим възмущение от това, което се случва и да призовем за реформа на съдебната система. Днес не е време за разделение, а за обединение на нацията, как да направим така, че да има справедливо общество, да има превенция спрямо всички млади хора, които проявяват насилие, от най-ранна възраст, да предотвратим това, което се случва и да заявим ясно като общество, че насилието е зло, което отричаме и отхвърляме", посочи кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Трябва да се погрижим за това демокрацията да работи така, както трябва, а това става с работещи институции, трябва да има работещ съд и работеща прокуратура", допълни Тодоров. Кметът призова за нетърпимост към насилието. "Нека в съдебната система влезе моралът на първо място", апелира Тодоров.

Припомняме, че нападението над младата жена е станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук преди дни. Срещу обвиняемият са повдигнати две обвинения - за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Това е третото провинение на Г.Г. от подобен характер.

Сигнал за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиняемият е бил задържан за срок от 24 часа и тогава е бил в условията на вече наложено наказание „пробация“ от януари т.г. за подобно престъпление.

В съботния ден беше установено, че на 24-25 юни, преди момичето да бъде обезобразено, то е получило текстови съобщения със заплахи от обвиняемия чрез интернет приложение.

На вчерашния брифинг в Стара Загора районният прокурор Таня Димитрова обяви, че основният мотив, по който работят разследващите по тежкия случай на пострадалото 18-годишно момиче в Стара Загора, е ревност.

В изявление пред медиите днес докладчикът по делото с нападнатото момиче от Стара Загора съдия Татяна Гьонева обясни, че са "установени наранявания, които поотделно и в съвкупност сочат разстройство на здравето, но не и опасност за живота. Колкото и стряскащо за общността да бъде, то се квалифицира като лека телесна повреда. За да има средна телесна повреда, трябва да има опасност за живота. Ние не установихме това. Доказателствата не подплатиха квалификацията за средна телесна повреда. Тези производства са бързи".

Днес обвиняемият - 26-годишният Г.Г., беше оставен за постоянно в ареста с мярка „задържане под стража“.

Мирни шествия в подкрепа на пострадалата има и в още десетки градове в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    гражданин
    Аз ли нещо не схващам? Какво общо има тук домашно или не-домашно насилие и дали някой е женен за друг или не? Във всяка нормална държава това ще се счита за тежка телесна повреда и опит за убийство. Присъдите ще са в години но ней-вероятно над 10 години. Финансовата компенсация ще бъде в милиони, особено когао става въпрос за пострадал млад човек. За какви закони, за какви джендъри ми говорите тука?! Какво искат да кажат тези идиоти от ВЪзраждане, че ако това бяха двама гейя и единия нареже така другия то това ... не е престъпление? Ами ако майка нареже така детето си това престъпление ли е или не? А може ли някой да нарежа като салам леля си и престъпление ли е това или не? А ако шефа на компания нареже секретарката си или портиера? А обратното? В каква държава се е превърнала България? Това е тежко, тежко престъпление без никакво значение каква е връзката между жертвата и насилника и без значение какъв е пола им или сексуалната ориентация или икономическите или граждански връзки.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари