Магнитна буря ни удря до часове

0
През следващите 12 часа се очаква силна експлозия от клас Х, предупреждават астрономи
През следващите 12 часа се очаква силна експлозия от клас Х, предупреждават астрономи

През следващите 12 часа се очаква силна експлозия от клас Х, предупреждават астрономи

Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети днес, 21 март.

Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G1, пише Meteo Balkans.

Възможни са слаби смущения в комуникационните мрежи и дори прекъсване на Интернета на места в Европа, Азия и Америка.

Причината за тази буря е изхвърляната порция плазма от слънчевото петно AR3615, което изригна на Към 19:19 UTC на 18 март. Тогава астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали изригване на Слънцето с голяма интензивност – М7 (R2) в рентгеновия диапазон. Изригването беше придружено от изхвърляне на коронарна маса със скорост от 800-1000км./с. AR3615 се появи като голям архипелаг, съдържащ множество тъмни ядра, съобщиха астрономи.

През следващите 12 часа се очаква силна експлозия от клас Х, предупреждават астрономи. За съжаление нашата планета ще изпита въздействието от подобна експлозия, защото слънчевото петно реално е насочено към Земята.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа, Канада и Аляска.

Какво представлява геомагнитната буря?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км. в секунда. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари