Магистралата Русе - Велико Търново и тунелът под Шипка са приоритетите на кабинета

1
От еврофондове остават 1 млрд. лв. за пътища, търсят се още 3 млрд.
От еврофондове остават 1 млрд. лв. за пътища, търсят се още 3 млрд.

Зам.-председателят на КРИБ Иван Бойков, издателят на “24 часа" и "Труд" Венелина Гочева, министър Лиляна Павлова, вицепремиерът Томислав Дончев, зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова и главният изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова (от ляво на дясно)

От еврофондове остават 1 млрд. лв. за пътища, търсят се още 3 млрд.

Магистрала “Хемус” и връзките към нея - бързият път София-Видин, аутобанът София-Калотина, магистралата Русе-Велико Търново и тунелът под Шипка са приоритетите на кабинета. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на дискусията на “24 часа” и “Труд” “Деветте пътя към еврофондовете”.

На следващото си заседание МС ще одобри националната пътна стратегия, но вече с остойностени за отделните трасета и оформена заедно със Световната банка цялостна стратегия, каза Павлова.

1 млрд. евро са парите от Европа за пътища у нас и е за последно. С тях ще се финансира участъкът от магистрала “Струма” и ако останат пари, ще се прехвърлят към “Хемус”. 3 млрд. лв. обаче ни трябват за ключовите пътища, които са приоритет. А за да си изградим изцяло магистрали и пътища, са ни необходими 6 млрд. лв., обяви Павлова.

Описвайки приоритетите, министър Лиляна Павлова всъщност отговори на проф. Николай Михайлов, председател на Българския форум транспортна инфраструктура. Той настоя България да преосмисли планираното през 40-50-те години на 20 век развитие на пътната инфраструктура по оста Изток - Запад. Заради това планиране се говори само за магистрали “Тракия” и “Хемус”, каза проф. Михайлов. Според него сега в магистралното планиране трябва да обърнем посоките към Север-Юг и да насочим инвестициите в магистрален пръстен във всички посоки. Затова проф. Михайлов предложи лансираните от Българския форум за транспортна инфраструктура 3 нови моста над Дунав- по един при Оряхово и Силистра и успореден мост на сега съществуващия при Русе.

Той попита възможно ли е в средата на програмния период програмата “Региони в растеж” да се актуализира и да се преразгледат средствата за пътища, които са близо 380 млн. лв. Министър Лиляна Павлова отговори, че това няма как да стане, но правителството ще търси финансиране извън еврофондовете за цялостно развитие на пътната инфрастуктура в страната.

Зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова представи подробно какви проекти ще се финансират по Оперативна програма “Региони в растеж”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари