Магистрала "Хемус" е приоритет за правителството!

0
Министерството на регионалното равитие и благоустройство разпространи до медиите отговор на информацията, че проектът АМ "Хемус" е прекратен
Министерството на регионалното равитие и благоустройство разпространи до медиите отговор на информацията, че проектът АМ "Хемус" е прекратен

В нито един момент МРРБ не е казвало, че АМ „Хемус“ няма да се строи, проектът е приоритет за правителството.

Във връзка с публикация в сайта „Банкеръ“ със заглавие: „Регионалното министерство призна, че АМ "Хемус" няма да се строи“, цитирана и от други медии, пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството заявява, че заглавието е подвеждащо и неточно. В нито един момент МРРБ не е заявявало, че АМ „Хемус“ няма да се строи.

Проектът е приоритет за правителството и са предприети редица стъпки за строителство на обекта. Позицията на МРРБ, е че проектът ще се реализира с всички възможности, които държавата има.

Напомняме, че обществената поръчка за избор на изпълнител на проекта бе прекратена поради липса на финансиране от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Бюджетът на програмата до 2020 г. ще стигне за завършване на АМ „Струма“ и

Южната дъга на София, което вече е одобрено от ЕК. Това, че няма да има икономия на средства по ОПТТИ за строителството на АМ „Хемус“ не означава, че няма друг възможен източник за финансиране. Такъв е държавният бюджет.

Липсата на финансиране от оперативната програма е основание за прекратяване на първоначално обявената обществена поръчка.  В мотивите на решението, с което е прекратена процедурата е отбелязано, че дейностите, предмет на поръчката, ще бъдат предмет на повторно възлагане, поради невъзможност за осигуряване на финансиране на изпълнението й, предвид обстоятелството, че при нейното откриването е заложено, то да се осъществява със

средства по ОПТТИ 2014-2020 г. Към момента на прекратяването е станало ясно, че средства не могат да бъдат осигурени, но това не води до невъзможност поръчката да бъде открита отново при осигуряване на финансиране от други източници.

Прилагайки основния принцип в правото „lex spesialis derogate lex generalis”, а именно че разпоредбите на специалния за някоя правна материя закон има предимство при прилагането на общите разпоредби в друга нормативна уредба, трябва да подчертаем че ЗОП се явява специален закон, който регламентира процедурите свързани с откриването, провеждането и приключването на процедурите по провеждане на обществените поръчки.

Този закон обаче не съдържа правила, свързани с процедурите по осигуряването и начина на финансиране. Не поставя условия, които да задължават възложителя да открива процедура само при осигурено финансиране.

Съществува и правна възможност изрично в договорите за възлагане на обществени поръчки възложителя да посочва, че договорът ще влезе в сила след осигуряване на финансиране, като това не се счита за противоречие с разпоредбите на ЗОП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари