Мафиоти и шарлатани

3
Имаме си редовно правителство /Снимката е илюстративна/
Имаме си редовно правителство /Снимката е илюстративна/ Снимка: БГНЕС

Имаме си редовно правителство

Публикуваме коментар на Иво Балев относно новото правителство, споделен пред БНР:

"Най-после, скъпи, съучастници!

Имаме си редовно правителство, истинско, ротационно, сензационно и даже не е коалиционно, защото водещите партии ще управляват на коалиционни началала, но без коалиционен договор. Като модерна двойка - на семейни начала, но без подписан граждански брак.

Тук ще направя едно малко отклонение, за да снеса полезно научно сведение - понятието граждански брак е възникнало във времената, когато легитимен е бил само църковният брак – венчилото. Тогава на съжителството без брак му викали - граждански брак.

Примерно една от сестрите на Достоевски била в такова съжителство без църковен брак - и великият писател я отлъчил от семейството, спрял да си говори с нея, подложил я на кенсъл-културно отрицание. Иначе бил голям хуманист много се тръшкал, че целият свят не струва сълзата на едно дете. Тя сестра му на Достоевски била много свястна и добродетелна, залюбила се със също толкова почтен професор. Но по някакви причини, не помня какви, не можели да сключат църковен брак. И си живели така по граждански, съюзът им бил здрав и дълготраен, ама Достоевски така и не се сдобрил с тях.

Сега понятието граждански брак е преосмислено, защото в светската държава общината казва дали си легално бракуван, а не дядо поп.

Връщаме се към нашата гражданска обстановка с новото правителство.

Мафията се съчета с шарлатаните - това е новото правителство и новото конституционно мнозинство.

Те даже продължават така да се наричат едни други - мафия и шарлатания.

Понеже имат нужда един от друг, ще се търпят известно време.

А пък аз ще отвора още една научна скоба, за да ви кажа къде се срещат символически шарлатаните и мафията.

Срещат се тия два вектора в Сицилиевата долина.

Слушайте внимателно.

Думата шарлатан е френска, но с италиански корени.

Италианската дума ciarlare означава - дрънкам глупости, плямпам дивотии, режа, така да се каже, словесен таратор.

Parlare е говоря, ciarlare - дръндоря. От parlare идва парламент, от ciarlare - шарламент. Опа, няма такава институция, защото в парламента освен шарлатани си имаме и мафия.

Думата мафия също е италианска, първоначално е била съкращение - M-A-F-I-A. Тази абревиатура се чете: Morte Alla Francia, Italia Anela - Смърт за Франция, отдъхни си, Италия! Този боен лозунг възникнал 13 век, когато Сицилия пъшкала под анжуйско робство, тоест под владичеството на френския крал Шарл I Анжуйски.

Сицилиевите долини ехтели от въздишките на италианския народ. Сицилианците се вдигнали на въстание, изгонили французите - и на тяхно място дошли арагонците. Но това народно въстание изградило социалните мрежи, на базата на които по-късно възникнала сицилианската мафия.

И така - шарлатаните и мафиотите дълбоко в същността си произлизат от долините на Сицилия, иначе казано Сицилиевите долини.

Явно това е имал предвид Кирил Петков, когато предизвика лекомислен смях в залата на Народното събрание, споменавайки т.нар. Сицилиевата долина.

А в мафията у нас стават размествания. Стават ротации. Някакви шанжмани, както казват анжуйските шарлатани.

Какво наблюдаваме - чарларе, парларе, мафиоти загиват загадъчно, минават през границите живи и умрели. Прокуратурата пък се пробуди от сън дълбок за барселонските потайности.

Брат Галев се прибра в родното Ресилово като натюрморт. Ротациите не спират - и в правителството, и в Барселона, и в Сицилиевата долина, и в силиконовата пазва на мафията.

Но нищо не изглежда толкова страшно, щом г-н Пеевски пише новата Конституция и никъде не бяга, както не бяга и г-н Гешев.

Знаете ли на какво още прилича любовното съчетание между демократите-реформатори и ГЕРБ, които вече официално вървят в комплект с ДПС?

На руски има една поговорка, която в художествен превод звучи така: любила змията жаба с 200 км в час!

Когато наблюдаваме две спорещи страни, еднакво неприятни, еднакво лъжливи и пакостливи, тогава за тях руснаците казват: жабата изнасилва змия.

И така завършваме нашата басня.

Сицилиански партизани

любят бодри шарлатани.

Шиши изпълнява норма -

пише новата реформа.

В Главната прокуратура

свети силно абажура.

В Барселона и Дубай

няма вече земен рай."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари