Мадлин Олбрайт: Българското вето за Северна Македония е "трагедия"

0
Трагедия, породена от вътрешни причини
Трагедия, породена от вътрешни причини Снимка: БГНЕС

Трагедия, породена от вътрешни причини - така бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт определи българското вето върху преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС на заседание на Комисията по външни работи на американския Конгрес

Въпросът, зададен от бъдещия председател на комисията, демократа Грегъри Мийкс, гласеше следното: "България блокира Северна Македония заради въпроси за етноса и езика, след гръцките съображения за името. България поставя под въпрос македонската идентичност и език. Как администрацията Байдън-Харис може да работи със съюзниците ни в Брюксел, за да гарантира, че съседите на надяващите се да се присъединят към ЕС държави от Западните Балкани не ги държат в чакалнята?"

"Работила съм толкова много време по въпроса с името на наричаната сега "Северна Македония". Когато бях в ООН, я наричахме БЮРМ, "Бившата югославска република Македония", и никой не знаеше за какво говорим. Гърците успяха да постигнат споразумение и по това беше работено много усилено", отвърна Олбрайт, цитирана от Дневник.

"В много смисли е трагедия, че българите, заради свои вътрешни причини, сега правят това. Този въпрос трябва да се повдигне - как те изпълняват задълженията си на страна членка? Мисля, че е много важен проблем, който подкопава цялостните ни усилия на Балканите - да постигнем сътрудничество в икономически и политически план."

В друга част от изказването си Олбрайт подчерта колко е важна перспективата за присъединяване към ЕС на страните от Западните Балкани и че администрацията на Джо Байдън разбира колко е важен за интересите на САЩ този регион.

"Корупцията остава сериозен проблем и националистки лидери продължават да раздухват и експлоатират етнически напрежения. Китай и Русия също упражняват ново влияние, като особено Сърбия е цел на много антизападна пропаганда.", каза тя.

"Трябва да атакуваме вилнеещата корупция, която осакатява политическите институции и подкопава върховенството на закона в региона. Лидерите във всяка държава изглеждат приемат политическите длъжности като възможност да си осигурят оставане на власт; приоритет трябва да е справянето с т.нар. "похищение на държавата" и изкореняването на тези влияния.", пише още Дневник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари