МААЕ призова Русия да напусне Запорожката АЕЦ

0
Руската армия и руската държавна компания "Росатом" трябва да преустановят всички свои дейности в атомната централа
Руската армия и руската държавна компания "Росатом" трябва да преустановят всички свои дейности в атомната централа Снимка: АП / БТА

Руската армия и руската държавна компания "Росатом" трябва да преустановят всички свои дейности в атомната централа

Страните членки на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) призоваха Русия да напусне Запорожката АЕЦ, предаде ДПА.

Военната окупация на централата "значително повишава риска от ядрена авария или инцидент, с което застрашава населението на Украйна, съседните страни и международната общност", се казва в резолюция на борда на директорите на организацията.

Руската армия и руската държавна компания "Росатом" трябва да преустановят всички свои дейности в атомната централа и да върнат контрола на украинските власти, пише още в документа.

През последните седмици Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, многократно бе подлагана на атаки. След прекъсване на външното електрозахранване, с което се охлаждаха ядрото на реактора, през уикенда съоръжението беше напълно изключено. Междувременно външното електрозахранване беше възстановено с помощта на резервна преносна линия, за да се предотврати прегряването на реактора, дори и когато централата е изключена.

Идеята на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси за прекратяване на огъня в зоната около Запорожката АЕЦ е изтъкната в документа, макар че не е експлицитно подкрепена. В понеделник самият Гроси призна, че все още редица въпроси около създаването на подобна зона остават нерешени.

Според дипломатически източници днешната резолюция е била подкрепена от 25 от общо 36 страни, които участват в борда на директорите, отбелязва ДПА.

Москва се е запознала с доклада на Гроси и е съгласна с извода му, че понастоящем най-болезненият проблем е физическата цялост на атомната централа, е заявил днес в началото на сесията на МААЕ постоянният представител на Русия в международните организации във Виена Михаил Улянов, цитиран от ТАСС.

"Внимателно се запознахме с доклада на генералния директор и съдържащите се в него препоръки. Напълно споделяме основния извод в доклада, че понастоящем най-болезненият проблем се явява физическата цялост на Запорожката АЕЦ, която редовно е обстрелвана", е казал Улянов. Той е допълнил, че Москва подкрепя идеята, че атомната централа не трябва да става нито обект, нито плацдарм за атаки.

Според него в съоръжението няма нужната физическа ядрена сигурност.

"Това се отнася преди всичко до проблемите с енергоснабдяването и с психическото състояние на работещия в станцията персонал, който трябва да изпълнява професионалния си дълг под постоянен украински обстрел", е казвал още руският дипломат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Кур за усрайна
    На майка ви Мааанетатя ве маае! Маа ви да ебаа! Ток няма! Топло няма нали санкционирате изруди!
  • 2
    3
    Русенец
    Усраинските курви дават минуси. Чезвайте в усрайна бе спинонозни хохли!
  • 1
    2
    ...
    МААЕ да призове зеления да не се опитва да обстрелва Запорожката АЕЦ и проблема е решен
  • -5
    1
    Русенец
    МАЕЕ ДА ЯДЕ ДЪРТИ МАДЕЕЕ! Ток няма гейвропейци
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари