Лютви Местан дава Красимир Каракачанов на главния прокурор

0
ДОСТ иска касиране на изборите
ДОСТ иска касиране на изборите Снимка: БТА

Според Лютви Местан с действията си те са нарушили конституционните права на български граждани, като са им попречили да гласуват

ДОСТ ще внесе чрез Сотир Цацаров искането си за касиране на изборите, предаде 24 часа.

ДОСТ внася сигнал до главния прокурор, чрез който иска пълно разследване на действията на патриотите на българо-турската граница и на признанията на Валери Симеонов, че е организирал група, която да натисне ЦИК за решението, което попречи на много български граждани в Турция да гласуват. Това обяви лидерът на партията Лютви Местан току-що.

Главният прокурор да ги разследва, като снеме имунитета на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и на други лица от ГЕРБ, за които има съмнения, че са организирана престъпна група, призова Местан. И показа готовия сигнал, който ще бъде внесен до Сотир Цацаров.

Категоричната оценка на ДОСТ е, че партията е постигнала уникален резултат за своите 6 месеца от регистрацията си до старта на кампанията. Тези 100 хиляди гласа разбиха монопола на ДПС в етническите региони, каза лидерът на ДОСТ.

Всеки от тези гласове е принос за българската демокрация, защото са гласове на доблестни и смели български граждани, които подкрепиха ДОСТ въпреки тоталната репресия, на която бяха подложени, включително и от държавните органи, каза Местан. Според него постигнатият резултат щял да е достатъчен за влизане в НС, ако срещу ДОСТ не били разгърнати агресивна кампания и противоконституционни и противозаконни действия. Той цитира текстове от НК, според които ако някой, чрез насилие и заплашване попречи на някого да гласува, се наказва с лишаване от свобода. И даде пример с действията на "Обединени патриоти" на българо-турската граница 3 дни преди вота. Те безчинстваха и пречеха на граждани да дойдат да гласуват, хващането на тези беззащитни жени, блъскането им обратно към Турция изцяло покрива престъплението по чл. 167, което се наказва с лишаване от свобода до 3 г., каза Местан.

Валери Симеонов призна, че е организирал БСП и ГЕРБ, за да натиснат ЦИК за приемане на решението за попълване на декларациите в Турция - това затрудни процеса на гласуване и лиши десетки хиляди граждани от правото да гласуват, обяви лидерът на ДОСТ. И допълни, че така практически се е въвел образователен ценз, какъвто няма в конституцията. Тъй като Симеонов призна, че го е направил в група, това влиза в разпоредбата на чл. 169, буква Г, който предвижда лишаване от свобода до 8 г., обясни Местан. И попита кои са участниците от БСП и ГЕРБ.

ДОСТ не признава изборите като честни и прозрачни, обяви още Местан. Те са проведени в условия на тотално нарушаване на права на българските граждани в Турция, смята той. Затова след официалното обявяване на резултатите от ЦИК партията ще иска касиране на изборите. Има практика това да се прави и през главния прокурор, както бе направено частично през 2009 г., затова ще направим искането чрез него, допълни Местан.

ДОСТ завежда дело срещу проф. Михаил Константинов, заради негови изказвания, че в някои региони са се купували гласове в полза на партията, обяви още Лютви Местан.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари