Люти спорове в НС за депутатските заплати

1
Караниците в пленарна зала започнаха още с изказването на социалиста Кристиян Вигенин
Караниците в пленарна зала започнаха още с изказването на социалиста Кристиян Вигенин Снимка: БГНЕС

Парламентът замрази депутатските заплати и партийните субсидии за срока на извънредното положение.

Люти спорове и ожесточени реплики си размениха депутатите в Народното събрание по време на обсъждането на Закона за начина на робата по време на извънредно положение. Ябълката на раздора се оказа именно предложението на ГЕРБ, предава Дарик.

Заседанието започна с кворум от 124 депутати, а председателката на парламента Цвета Караянчева помоли в залата да остана само депутатите, които ще се изказват и да сядат пред човек.

Караниците в пленарна зала започнаха още с изказването на социалиста Кристиян Вигенин, който обвини Народното събрание, че се превръща от върховна институция на републиката в "институционален придатък на министър-председателя". Той посочи, че и депутатите трябва да работят, докато стотици хиляди българи в предприятията, касиерите в магазините, шофьорите в обществения транспорт, полицаите, продължават да работят. 

Трупа се не просто омраза, а ярост срещу всички нас. Макар че отговорността е преди всичко ваша, ние не бихме искали да я носим, но сме принудени. Наясно сме, че днес и в понеделник са последните ни заседания за доста дълъг период напред. Правителството иска и сигурно ще получи пълна свобода до 13 май за времето на удълженото извънредно положение и второ да взима и харчи 10 млрд. заеми, както намери за добре“, каза соцдепутатът.

Народният представител от ДПС Йордан Цонев отговори на БСП и скочи на председателката на партията.

"Г-жа Нинова обвини тук и каза, че сега сме се сетили да се обръщаме към гражданите. Някои се сещаме по-късно, така е. Вие по-рано се сетихте.

Тезата да не се повишават заплатите, да бъдат замразени е теза парите да останат в бюджета на народното събрание. Те там ще останат. В края на годината от бюджета на Народното събрание като излишък ще останат в бюджета на държавата като остатък. Надявам се, че няма да опровергаете тази теза. Нашето решение като парламентарна група беше това увеличение и не само то, да го дарим там, където има нужда. В подкрепа на това ще кажа, че всички направиха някаква дарителска кампания. Всички народни представители, всички партии", заяви Цонев.

От думите му стана ясно, че цялата група на ДПС са направили дарение малко по-голямо от най-голямата парламентарна група и два пъти по-голямо от втората по големина парламентарна група. "Това е дарението само в официалната сметка. Отделно от това нашата група и нашата партия направи дарения и в различните болници и в различните региони", подчерта той.

"Не сме говорили за това и не бихме си позволили, защото считаме, че това е наш дълги съпричастност към трудното положение, в което се намира целия ни народ. Тъй като отваряте думата за заплатите - и най-големият дарител в страната е депутат от ДПС. Г-н Делян Пеевски. Така че, не ни говорете тук от тази трибуна за заплати и за други неща. Ние сме поели ангажимента и го изпълняваме без да вдигаме шум, защото така разбираме съпричастността си към хората", репликира Цонев.

Нинова пък отвърна, че БСП все пак ще внесат предложението си от 2017 година за намаляване на депутатските заплати.

Изказването на соцлидерката предизвика бурни реакции в пленарна зала и отприщи остри реплики от страна на депутатите от другите парламентарно представени групи.

"Вие гласувахте ли Закона за извънредното положение? Вие лично гласувахте ли? Изпълнихте ли ангажимента си към държавата да върнете субсидията си?, попита Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Председателят на Воля Веселин Марешки пък изтъкна, че не е въпросът в заплатите, а в това какво са свършили депутатите. Той припомни, че Воля подкрепя изцяло отпадането на субсидиите.

Александър Ненков от ГЕРБ пък заяви, че обсъждането на заплатите на депутатите никога не е носило позитив, а винаги е било негатив. „Благодарение на правителството и премиера България е в стабилно положение и може да понесе удара от епидемията от коронавирус.“, каза той.

Нинова от своя страна обвини, че това е харакири преди гледането на Закона за извънредните мерки. „И след това ще гледаме поемане на 10 млрд. дълг“, иронично му върна тя, а това предизвика избухването на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Разочарована съм от начина по който водите заседанието и давате право да се говорят откровени лъжи от парламентарната трибуна, като това, че ГЕРБ е докарала държавата до дефицит, ГЕРБ докара коронавируса и ГЕРБ пусна извънредното положение, да затрие икономиката“, обърна се Стоянова към председателката на парламента Цвета Караянчева с ирония, отправена към Нинова. „Бюджетът има излишък от 1,25 млрд. към 31 март“, подчерта Менда Стоянова.

В защита на лидерката на БСП на трибуната излезе Валери Жаблянов, който заяви, че Караянчева, като шеф на парламента, не може да знае кой от ораторите казва истината. „Съветвайте се и не прекъсвайте заседанието с неуместни коментари“, призова той Менда Стоянова.

Въпреки бурните дебати, предложението за замразяване на депутатските заплати и партийните субсидии бе прието с 108 гласа „За“, 5 „против“ и 35 „въздържали се“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари