Людмил Рангелов: Трагедията от Стара Загора беше максимално експлоатирана от политици и НПО

2
Според топюриста увеличаването на наказанието за причинена средна телесна повреда от 6 на 8 години, е абсолютно безсмислено действие
Според топюриста увеличаването на наказанието за причинена средна телесна повреда от 6 на 8 години, е абсолютно безсмислено действие Снимка: БТА

Според топюриста увеличаването на наказанието за причинена средна телесна повреда от 6 на 8 години, е абсолютно безсмислено действие

Необходими ли са нови промени в Наказателния кодекс, за каквито се заговори отново след трагедията в Старозагорско, при която зверски е нарязано с макетно ножче момиче? Кой и как използва случилото се за свои користни цели? Как Истанбулската конвенция се настанява бавно и полека в нашето законодателство? Novini.bg разговаря с известния наказателен адвокат Людмил Рангелов.

- Г-н Рангелов, пак готвят промяна на НК, но той не заприлича ли на дрипа вече от кръпките върху него през годините?

- След като този случай от Стара Загора стана национално известен, политиците първосигнално решиха, че могат чрез него да печелят любовта на електората и да яхнат събитието. Предложението за увеличаване на наказанието за причинена средна телесна повреда от 6 на 8 години, е абсолютно безсмислено действие. Ако се направи анализ върху присъдите назад в годините за причинена средна телесна повреда, ще се види, че на практика няма произнесено решение/може би само 2-3/, които са произнесени за максималното досегашно наказание от 6 г. лишаване от свобода, което показва, че за това деяние съдът намира за достатъчна санкцията от 3 месеца до 6 години. Ако максимумът се увеличи до 8 години, по никакъв начин това няма да намали този род престъпления.

- Защо мислите така?

- Средните и леките телесни повреди за разлика от много други престъпления в НК, се нанасят ситуационно, под въздействие на емоция при възникване на конфликт. В такива ситуации извършителите по никакъв начин не се замислят за размера на наказанието, което ще получат. Те просто го правят. Никой от извършителите не премисля действията си в такива ситуации. Ето защо твърдя, че увеличаването на размера на наказанието по никакъв начин няма да доведе до намаляване на броя на тези престъпления.

Проблемът е в това, че прокуратурата трябва да извършва своевременно това, което трябва да прави по сегашните нормативи - бързо да внася обвинителните актове. Тези дела не са сложни, бързо трябва да се прави разследването по тях и съдът да се произнася със съответните по закон наказания. Дори 10 години да направят наказанието за такива престъпления, ако разследването се бави с години, ефектът пак ще е същият. Както вече казах, за мен сега политиците се опитват да трупат дивиденти и някакъв престиж пред гражданите.

- Вие как си обяснявате, че случилото се в Стара Загора беше огласено чак 1 месец по-късно?

- Като поредица от действия и случайности. През лятото по мои наблюдения всички забавят работния ритъм, наближава съдебната ваканция и т.н. Не смятам, че в забавянето има някакъв умисъл. Нормално е момичето да изпитва ужас и огромен страх от извършителя, който е бил на свобода. Хората се надяват все нещо да се върши по техния случай и най-вече подозираният като извършител да е задържан, защото той представлява висока обществена заплаха и спрямо него трябва да се вземат най-сериозни по закон мерки. Задържането под стража е една такава мярка, която гарантира спокойствието на гражданите и на момичето. Но това не е направено навреме и както се казва, като се обърне колата, пътища много.

- Какви последствия предвиждате след този случай?

- Те вече започнаха – има отстраняване на лекаря, изготвил експертизата, според мен не основателно. Отстранен е също зам.-окръжният прокурор. Ще има анализ от страна на съдебния инспекторат на съдиите от второинстанционния състав, както и на съдията от първа инстанция, който също не е дооценил някои обстоятелства. Също така на районна прокуратура, на наблюдаващия прокурор, който първоначално е бил определен, но впоследствие излязъл в отпуск. Вероятно ще има някакви дисциплинарни наказания, но по-важно е този случай чрез ВСС, чрез изпълняващият функцията Главен прокурор да бъде един сериозен повод да се контролират подобни ситуации, за да не се повтарят. Не е възможно изведнъж всички да станат отговорни и да започнат да работят задълбочено, защото човек не се променя за един ден. Но все пак, ако има надлежен контрол, аз се надявам нещата да се променят особено в случаите, които са свързани с насилие. Знаете, че се занимавам с наказателно право от десетилетия първо като следовател, после като адвокат и винаги съм имал специално отношение към насилническите престъпления. За мен те са с най-висока степен обществена опасност, защото разграждат тъканта на държавата, отнемат усещането на гражданите за сигурност.

- Много бяха и онези, които открито подкрепиха насилника, има ли нормално обяснение за това?

Да, за съжаление е така. Някои се афишираха, но съм сигурен, че има и такива, които прикрито подкрепят насилника. Според мен това са хора, които имат проблем с институциите и вероятно самите те са готови да извършат подобни престъпления. Ако те имаха респект от органите на МВР и прокуратурата не биха го правили, но очевидно нямат никакво уважение.

- Мнозина сега казват, че ако сме били приели Истанбулската конвенция, то подобни зверщини не биха се случвали. Така ли е, според вас?

- Истанбулската конвенция няма нищо общо с този случай.

Как хората си представят влиянието на конвенцията върху този татуиран здравеняк – дали ще го спре да направи злините си?!

Смятам, че този случай получи неестествено голяма публичност и прилича на организирана, така щото обществото да свиква, че в един момент Истанбулската конвенция ще бъде приета. Понеже това донякъде е свързано с промяната в Закона за домашното насилие с включването на т.нар.”интимна връзка”, което е влизане през задната врата по посока на Истанбулската конвенция. Питаха ме за тази коментирана „интимна връзка” и отговорих, че мога да говоря само за интимна връзка между две лица от мъжки и женски пол, но не съм специалист по връзките между лица от един и същи пол. В предложението не е уточнено, че връзката трябва да е между мъж и жена, така че подлежи на свободно тълкуване. Накратко, смятам, че се търсят възможности отделни тези и хипотези от конвенцията полека-лека да бъдат включвани през различни наши закони. Докато имаме решението на Конституционния съд, тя не може да бъде приета цялостно. Но ето, че тука- там я включват в отделни закони и накрая ще се окаже, че я имаме цялата в нашето законодателството ни.

Накрая ще обобщя, че трагедията от Стара Загора беше максимално експлоатирана от политици и НПО-организации за постигане на техни цели, а не за истинска борба с този вид престъпност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари