Людмил Христов призова институциите да мислят и действат като отговорни граждани

0
Областната администрация настоява пред ВиК-Русе за по-стриктен контрол по организацията на движението в участъците с ремонти
Областната администрация настоява пред ВиК-Русе за по-стриктен контрол по организацията на движението в участъците с ремонти Снимка: Областна администрация Русе

Областната администрация настоява пред ВиК-Русе за по-стриктен контрол по организацията на движението в участъците с ремонти

Всички институции, особено тези, имащи отношение към пътната безопасност, трябва да подходят ангажирано като граждани. Дори в трудни моменти е необходим интензивен диалог, за да могат проблемите да се решат навреме. Необходимо е да спрем да мислим чиновнически, а да мислим и действаме като отговорни жители на Русе и региона, които разбират трудностите, пред които са изправени техните съграждани“, коментира заместник областният управител на Русе Людмил Христов по време на провелото се заседание по безопасност на движението по пътищата.

На срещата бяха набелязани редица мерки за подобряване безопасността на движението в региона. Експертите обсъдиха в детайли най-честите субективни и обективни причини за пътните инциденти, които се увеличиха особено през пролетните месеци. Статистката сочи, че от началото на годината са се случили 75 тежки произшествия. Ранени са 101 души, а 11 са загубили живота си. Спрямо миналата година има лек спад на тежките катастрофи, като през 2022-а има две с повече от един загинал. Общият брой на починалите до момента в пътни инциденти е със седем повече отколкото за същия период на 2021-а.

Заместник областният управител използва повода да призове всички да насочат вниманието си към края на учебната година, като се предприемат необходимите мерки най-вече от пътна полиция и общините, за да се гарантира безопасността на децата.

Същевременно Людмил Христов поиска от общините в региона и оценка на състоянието на велоалеите, като подчерта, че има сигнали от граждани за много конфликтни точки. Подобен е участъкът в района на бившата Симова мелница в Русе.

Също така той поиска от общините в региона и Областното пътно управление да се извършат огледи и да се предприемат мерки за подобряване на видимостта, осветляването на най-рисковите кръстовища, отстраняването на наноси и всякакви инертни материали от пътната настилка. В обсега на проверките ще попаднат и отводнителните съоръжения, по-известни като канавки.

Колкото до пътните неуредици при реализирането на проекта за водния цикъл, изразяващи се най-вече в разбити улици, още в началото на следващата седмица ръководството на Областната администрация ще изготви писмо до ВиК-Русе, с което ще поиска по-стриктен контрол относно временната организация на движението в участъците, където се извършват ремонтни дейности. Христов отбеляза необходимостта от по-адекватна сигнализация на някои места, където се извършват дейностите по полагане на нови тръби и заяви, че на не малко места има опасност от настъпване на ПТП-та и повреди по автомобилите. Според него решението се крие в навременното и качествено запълване на изкопите. Заместник областният управител коментира, че е крайно необходимо да се спазва технологията за възстановяване на съответното трасе. От Областната управа ще поискат и максимално бързо възобновяване на пътната настилка по ключовите пътни артерии в града.

Христов ще изиска и подробна информация относно състоянието на светофарните уредби и изправността на звуковата сигнализация в Русе, където пресичат незрящи граждани. Той постави и въпроса до колко е приспособен градският транспорт за хора със зрителни проблеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари