Любослав Костов: Сивата икономика се увеличи

0
140 държави искат 15% корпоративен данък, у нас бизнесът обяснява, че ще фалира, обясни вицепрезидент на КНСБ
140 държави искат 15% корпоративен данък, у нас бизнесът обяснява, че ще фалира, обясни вицепрезидент на КНСБ Видео: NOVA

140 държави искат 15% корпоративен данък, у нас бизнесът обяснява, че ще фалира, обясни вицепрезидент на КНСБ

"Размерът на сивата икономика се е увеличил. За 15 г. размерът на БВП нарасна 2,5 пъти. През 2007 г. размерът на сивата икономика е бил около 16 млрд. лева, сега е около 40 млрд. лева." Това заяви Любослав Костов – вицепрезидент на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) в предаването по NOVA "РеВизия" като се позова на индекса „Икономика на светло” на АОБР.

Той защити предлаганите данъчни промени от КНСБ. „С данъчната промяна за Минималната работна заплата, която предлагаме, работещите ще имат 13-та заплата. Вътрешното потребление движи реалния икономически растеж. Инфлацията не се помпа от търсенето. В България нямаме дефиниция за спекулата, ценообразуването е сбъркано”, обясни Костов.

Той бе категоричен, че съотношението на облагането на преки и косвени данъци и на приходи в бюджета е силно изкривено. „Трудът е 2-3 пъти по-силно натоварен от капитала. Ако иска България да се стреми към Европейските държави, трябва да има и адекватна данъчна система”, обясни той.

140 държави се подписаха, че са съгласни да имат 15% корпоративен данък, българският бизнес обясни, че ще фалира. Къде ще избяга? Във всяка държава е по-висок данъкът”, обясни синдикалистът. Сега данък печалба е 10%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари