Любослав Костов: Има картелни съглашения при ценообразуването на стоките

2
"Проверките закъсняха", добавя икономистът
"Проверките закъсняха", добавя икономистът Видео: bTV

"Проверките закъсняха", добавя икономистът

На теория ръста на доходите и инфлацията се изравняват, но на практика като влезете в магазина - не. Правите репортажи за ценообразуването на млечните продукти. Трябва да се изсветли как се ценообразува млякото. Човек трябва сам да си направи извода дали има спекула“.

Това коментира в предаването „Тази събота“ по bTV Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания и главен икономист на КНСБ.

Проверките малко закъсняха. Не са намерили нарушения там, където не са влезели. Има огромни бариери за вход в отрасъла. Когато цената е двойно по-висока на щанда, отколкото при производителя - очевидно има по веригата картелно съглашение, категоричен е той.

Костов уточни, че в момента и Българската агенция за безопасност на храните, и НАП, и КЗК, и КЗП извършват проверки, но цените на стоките ще спаднат плавно.

„През тези шест месеца, докато чакаме това да се случи, трябва да растат доходите, трябва да има бюджет, трябва да има политика по доходите. Затова е важно да имаме редовно правителство“, каза още икономистът.

Според него слагането на таван на цените не е добро решение в пазарна икономика.

Еврозоната

Отлагането на приемането на еврото беше очаквано, коментира Костов.

Знаехме, че инфлацията е висока. Три закона не бяха приети в последния парламент, но това не е непоправимо. Важно е да заявим, че такава е посоката. Важно е да каже, че почти няма да има проинфлацонен ефект. Доходите ще нараснат. След като Литва влезе в еврозоната, средната работна заплата се вдигна със 108% и стане 1500 евро“, подчерта икономистът от КНСБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари