Любопитни подробности от детството на Румен Радев

1

"Това момче е различно. Ще стигне далеч".

Думите на руския летец-изпитател Борис Мелников за Румен Радев, когато той е още момче, се оказват пророчески. Мелников е и човекът, който запалва искрата в очите на днешния пети президент на България за авиацията.

На детската си мечта - да лети, Румен Радев посвещава усилията си още като тийнейджър, съобщава haskovo.net.

Макар още юноша, всеки негов ход бе премерен, като на възрастен“. Това пък са впечатленията на Дойчо Кръстев, директор на Математическата гимназия “Тодор Велев“ по времето, когато Радев е ученик там. Той е човекът, който окичва на гърдите на Румен Радев златната значка на престижното училище като пълен отличник. В димпломата му отгоре до долу всичко е само шестици, в нея са вписани и още няколко награди и похвални грамоти, връчвани му през годините.

Румен Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. На училище тръгва в харманлийското село Славяново, където родителите му живеят и до днес.

За тях близки до семейството разказват, че били строги към момчето си, държали го изкъсо, учели го на трудолюбие и честност. Въпреки това обаче синът им проявява характер още като тийнейджър и въпреки несъгласието на родителите си се записва на курсове за летене с безмоторни самолети в Стара Загора.

Когато идва в Хасково, е третокласник. Една година е в класа на учителката Ирина Лозева в училище ”Ив. Рилски”.

Малцина знаят, че новият президент на България е възпитаник и на Немската гимназия в Хасково. Там учи една година. Съучениците му от гимназията го помнят освен като добър ученик и като забавен събеседник - доста остроумен и с тънко чувство за хумор, но много уважителен.

Момчетата и момичетата от набора му разказват за неговата страст - китарата. На всяко междучасие хващал любимия инструмент, свирел и в училищният оркестър. Още на следващата година се мести в Математическата гимназия и това е абсолютно стратегически ход. В езиковата е заради добрата подготовка по езиците, получена в първата година на интензивно изучаване. Следващата му стъпка е находчива като стратегия за сбъдване на мечтата си - да стане авиатор.

В Математическата гимназия постъпва през 1979 година във „В“ клас. Негова класна и преподавателка по история е Стефана Сивова. „Още в първият миг, когато господин Кръстев ми го представи, ми направи силно впечатление с възпитанието и сериозността си“, спомня си класната за днешния президент на България.

Тя разказва, че нейният ученик Румен бил любимец на всички. Помагал на съучениците си в трудните задачи, подавал ръка и като приятел. И въпреки много уроци в училище, правел плановете си така, че да му остава време да отскача до Стара Загора, за да лети.

Дойчо Кръстев пък си спомни, че неслучайно Румен Радев е бил и знаменосец на Математическата гимназия. „Беше много отговорен, още тогава, като момче, много харизматичен“, казва за възпитаника си. Харизма, на която вероятно се дължи и категоричната подкрепа на толкова много българи на вота на 13-ти ноември.

Президентът е институцията, той е личността, която може да задава приоритетите в държавата, който може да изразява гласа на народа, да отстоява волята на народа и това никак не е малко. Като президент няма да водя битки с другите институции, напротив - ще правя така, че тези институции да работят заедно и да имат по-голяма ефективност и повишено доверие помежду си, за да се обединяват в интерес на хората. Но пък ще се изправям открито срещу всяко решение и закон, които не работят в интерес на българския гражданин”. Това каза Румен Радев при гостуването си в Хасково преди месец като кандидат-президент.

Очакваме да изпълни думите си сега, когато е петия поред демократично избран президент на България.

Подробна биографията на Румен Радев можете да видите в статията "Какво не знаем за новия президент".

Източник: haskovo.net
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари