Любомира Гломб: Смъртността при "Омикрон" не е толкова ниска като тази при грипа, трябват мерки

0

По думите ѝ в момента един човек с COVID-19 заразява 18 други, ако са без никакъв имунитет

Смъртността при Омикрон все още не е толкова ниска като тази при грипа. Това каза в ефира на „Здравей, България”  доц. Любомира Николаева-Гломб, вирусолог от Националния център по заразни и паразитни болести.

„Вариантът, който в момента преобладава, предизвиква по-малко смърт, но това не означава никаква смърт. Затова всякакъв вид мерки биха били добре дошли. Вирусът, че ще мине - ще мине, но някои ще станат жертва”, заяви тя.

И допълни, че маски трябва да се носят на местата, където няма проветряване и дистанция. По думите ѝ в момента един човек с COVID-19 заразява 18 други, ако са без никакъв имунитет.

Относно сигурността на ваксините тя обясни, че човек с поставена втора доза през май е много по-предпазен от някой, имунизиран с трета доза през ноември.

Двете фирми, които произвеждат ваксини, базирани на информационната РНК, представиха свои клинични проучвания за препарат, адаптиран към Омикрон. Вероятно тя ще бъде налична през септември”, поясни Гломб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    darkaveng
    Ами пуснете го в правителството и парламента! Пък, каквото сабя покаже ...!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари