Любомир Кючуков: Евентуално избиране на Льо Пен може да означава Фрекзит отвътре

0
"Наблюдаваме преформатиране на френската политическа система – унищожаване и абсорбиране от Макрон на левия и десния център и търсене на по-радикални алтернативи", смята Кючуков
"Наблюдаваме преформатиране на френската политическа система – унищожаване и абсорбиране от Макрон на левия и десния център и търсене на по-радикални алтернативи", смята Кючуков Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Позициите на френския президент Еманюел Макрон в момента изглеждат по-слаби от тези преди 5 години, вторият тур на изборите във Франция може да се превърне в референдум "за" и "срещу" Макрон"

Това мнение изрази пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

Макар да имаме същите кандидати на балотажа като преди 5 години, условията са доста различни – има война, кризи в Европа, несигурност, каза Кючюков.

На първия тур наблюдавахме избор между страха и гнева, отбеляза Кючуков.

"Гняв спрямо отминалото президентство на технократа Макрон, обвиняван, че е социално безчувствен президент на богатите и страх от евентуалното бъдещо президентство на крайнодясната Марин льо Пен, но в известна степен и от Макрон, от неговата социална безчувственост. Така че вероятно вотът ще бъде не "за", а "против".

Според Кючуков Льо Пен до известна степен е била подпомогната от крайнодесния Земур, който, "заставайки по-вдясно от нея, я центрира".

Състезанието на първия тур беше между трима, защото радикално левият Меланшон застана съвсем близо до Льо Пен, посочи още Любомир Кючуков.

"Наблюдаваме преформатиране на френската политическа система – унищожаване и абсорбиране от Макрон на левия и десния център и търсене на по-радикални алтернативи", смята Кючуков.

"Ще бъде изключително трудно да се получи енергийна независимост на ЕС от Русия", прогнозира Любомир Кючуков в предаването "Преди всички".

"Това буквално "разкачване" между ЕС и Русия, при това не само в сферата на енергетиката. Тече като цяло процес на цялостно икономическо, дори политическо разделение на европейската тъкан – икономическа и политическа, от Русия."

Едно от най-големите опасения в Брюксел е, че евентуалното избиране на Льо Пен за президент може да означава Фрекзит отвътре, заяви той.

"Тоест оставане на Франция в Европейския съюз, но парализиране на неговата дейност и преформатирането му в съюз на нациите."

По думите му в съдържателен план предложенията на Льо Пен "на практика елиминират основите на ЕС и договорите, с които той е създаден".

Евроскептицизмът на Льо Пен е преди всичко френски национализъм, който обаче може да блокира Европейския съюз, смята анализаторът.

"Чрез добавянето на Франция, евентуално, към защитниците на тезата за Европа на нациите, би се образувало силно националистическо ядро вътре в Съюза – около Франция, Полша и Унгария."

България е в изолация в ЕС по темата за РСМ, няма разбиране за позициите ни, каза Любомир Кючуков.

"България блокира общоевропейска политика, тя не блокира само началото на преговорите с РСМ."

Според Кючуков България на практика е направила "огромна услуга на македонизма" и е създала "много сериозни антибългарски настроения в РСМ, точно обратното на това, което се стреми да постигне".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    6
    И защо
    На фона на всичко случващо се трябва да приемем еврото и да се откажем от лева?
  • 3
    5
    Писна ми
    Писна ми да ни командват некадърни еврочиновници с космически заплати. И всичко това да става с нашите данъци!
  • 4
    4
    Нели КОЛЕВА
    Мисля,че е работа на френските граждани кого ще изберат за президент на Франция.ЕК много държи всичко да е постарому и да няма резки движения в политиката на Франция.Вижте им реакцията след преизбирането на Орбан-спират пари от плана за възстановяване и други плащания.Така се наказват нациите,които не изпълняват ''препоръките" на евробюрократите.
  • 6
    3
    Verno
    Лъсна му цялата на измама на този евросъюз
  • 8
    2
    mmmda
    Путин ги направи смешни тия от ЕС с тяхното "върховенство за "закона"", прати им тълпища от украинци - хем без визи, хем да им да им наливат милиони евраци необлагаеми и безплатни къщи....хахахаха. В ЕС си плащаме, за да ни правят смешни, смешни, мале, и още жалки...Върховенство на закона, вноска за членство, фондове, ваксини, сертификати - друг път ! Путин им срина "измисления рай" !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари