Любомир Каримански: Има богопомазани фирми, които НАП не проверява

0
Защо да наказваме бизнеса заради слугинажа на Денков за Шенген
Защо да наказваме бизнеса заради слугинажа на Денков за Шенген Снимка: Bulgaria ON AIR

Защо да наказваме бизнеса заради слугинажа на Денков за Шенген

"Тази сметка излиза от там, че имахме 100% прибиране на дивиденти от държавните дружества, в 2024 г. е предвиден заем от 4,4 млрд. за всички тези държавни дружества, за да реализират инвестиционната си политика. Ако вземем предвид, че всички онези капиталови разходи не се случиха, капиталовата програма до ноември е изпълнена на 64%... 2,5 млрд. лв. да сме ги похарчили", коментира финансистът Любомир Каримански в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи като лоша практиката на Министерството на финансите дори и да няма отворени проекти към общини, парите за тях да се прехвърлят в набирателни сметки, парите от които да се изхарчат през следващата година.

"Законът за публичните финанси не позволява такова нещо. Това правителство и сглобка е свикнало да нарушава всички закони, този дефицит, с който се бият в гърдите - отпаднаха проекти по Плана за възстановяване и устойчивост за 1,3 млрд. лв., което национално съфинансиране пада и в бюджета, което са спестени пари", посочи финансистът.

Каримански коментира и акцията на данъчни и митничари в около 700 фирми от началото на годината. Според него няма да има резултати от проверките, но те ще разклатят доверието на чуждестранните инвеститори.

"Това е лоша практика, същите тези господа от ПП преди предложиха да има премахване на тежестите към бизнеса, премахване на пречките да се прави бизнес в България. Говорих с овцевъдите - утежнени са именно заради декларирането на тези високорискови стоки, електронна система забива, назначават допълнително хора, това не е улесняване, това е утежняване на бизнеса. Целта е колкото могат да изтупат брашнения чувал за хазната - временно може да даде някакъв ефект, от там нататък може да изгоним инвеститори за това, че утежняваме бизнеса и не не създаваме инвестиционна среда да идва в България повече бизнес", заяви гостът.

Каримански заяви, че има фирми, които са "богопомазани" и на тях не се извършват проверки, предаде Bulgaria ON AIR.

"Пропускат се удобно от сглобката, за да не се проверяват, а се проверяват големи данъкоплатци, които не са близки до властта. Знаем, че резултати няма да излязат", убеден е Каримански.

Той се противопостави на призивите за бойкот на австрийски магазини и бензиностанции и тормоз на австрийските тирове.

"Защо да наказваме бизнеса заради слугинажа на Денков за Шенген. Като финансови измерения няма да спечелим нещо сериозно от въздушния и водния Шенген. Самата Габриел преди 2-3 месеца отговори на депутатски въпрос, че това не е пълноправно членство. Не виждам какъв е смисълът за 2 месеца да видим тази метаморфоза", каза Каримански.

Според финансовия експерт страната ни няма да успее в следващите месеци да покрие изискванията, свързани с инфлацията, за влизане в Еврозоната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари