"Лукойл" удвои печалбата си месец преди влизането в сила на ембаргото върху руския петрол

0
Нетната печалба на втората по големина руска нефтодобивна компания за деветте месеца на 2022 г. възлиза на 647.9 милиарда рубли
Нетната печалба на втората по големина руска нефтодобивна компания за деветте месеца на 2022 г. възлиза на 647.9 милиарда рубли Снимка: ЕПА / БГНЕС

Нетната печалба на втората по големина руска нефтодобивна компания за деветте месеца на 2022 г. възлиза на 647.9 милиарда рубли

Втората по големина руска нефтодобивна компания "Лукойл" отчете удвояване на печалбите за първите девет месеца от годината в сравнение с миналата. Това съобщи руската информационна агенция "Интерфакс" в понеделник, като се позова на отчета на компанията, предаде "Дневник".

Нетната печалба на "Лукойл" за деветте месеца на 2022 г. възлиза на 647.9 милиарда рубли, което е повече от 2.2 пъти от същия период на миналата година, се казва в отчета.

Приходите са се увеличили 1.5 пъти - до 2,334 трилиона рубли, себестойността - с 30%, до 1.425 млрд. рубли, брутната печалба - 2 пъти, до 909 млрд. рубли, печалбата от продажби - 2.3 пъти, до 798 милиарда рубли, съобщава агенцията.

Руските енергийни компании съобщават за нарастване на приходите заради рязкото поскъпване на горивата в световен мащаб през последната година.

Новината за приходите на "Лукойл" идва малко повече от месец преди въвеждането на европейското петролно ембарго върху вноса на руски петрол и петролни продукти, което влиза в сила на 5 декември. Очаква се то да засегне сериозно износа на руски петрол за Европа, която е един от големите му клиенти. Ограничението ще засегне вноса с танкери с изключение на доставките за рафинерията на "Лукойл" в Бургас, за която бяха договорени отстъпки за 2 години и част от доставките за хърватската петролна рафинерия.

ЕС освободи от санкциите и вноса по нефтопровода "Дружба", но Германия и Полша, които ползват северното му отклонение, обявиха, че доброволно се отказват от тях и те ще действат само за Унгария и Словакия.

През декември ЕС се готви да се присъедини и към тавана на цената на сделките с руски петрол и петролни продукти, за който се договориха седемте най-развити световни икономики от Г-7.

Бившият президент на "Лукойл" Вагит Алекперов предупреди, че въвеждането на ценови "таван" за руския петрол ще доведе до намаляване на инвестициите в индустрията. Алекперов, който сега е член на управителния съвет на Руския съюз на индустриалците и предприемачите, каза, че "изкуственото регулиране на цените води до изкривяване на възприемането на стойността на продукта и ако цената е твърде ниска, инвестициите ще бъдат намалени".

"Лукойл" е представена в 10 държави от ЕС, включително в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари