Лукарски клекна пред съда за лиценза на „Дунарит“

0
След като съдът е спрял решението за отнемане на лиценза на „Дунарит“, значи предприятието може да продължава да си изнася продукцията
След като съдът е спрял решението за отнемане на лиценза на „Дунарит“, значи предприятието може да продължава да си изнася продукцията Снимка: БГНЕС

След като съдът е спрял решението за отнемане на лиценза на „Дунарит“, значи предприятието може да продължава да си изнася продукцията. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, предаде БГНЕС.

На 15 март Административният съд в София спря процедурата по отнемане на лиценза. Очаква се обаче произнасяне по същество по казуса с отнетия лиценза. Думите на министъра идват в отговор на въпрос дали икономическото ведомство ще обжалва съдебното решение.

Лукарски каза още, че по въпроса за отнемането на лиценза на предприятието Министерството на икономиката не е страна, такава е Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия към Министерския съвет. Всъщност, въпросният съвет се ръководи от двама министри – от Лукарски и колегата му по отбраната Николай Ненчев. Този съвет днес ще заседава и решението му ще е да не обжалва решението на съда, каза министърът. Така след като съдът е спрял решението за прекратяване на лиценза, то значи към настоящия момент предприятието може да продължи да изнася продукцията си, коментира Лукарски. Това обаче ще е така до произнасянето на съда по съществото на спора дали е правилно решението на междуведомствения съвет или не, добави той.

След като в началото на март съветът по отбранителна индустрия и сигурност на доставките реши да спре лиценза на „Дунарит“ АД, Русе, за износ, внос, и трансфер на оръжия, синдикатите се обявиха срещу това „недомислено решение“. Те заявиха, че то ще остави без работа близо 800 души, а работници обявиха готовността си за стачка.

Мотив за решението на съвета бе „нарушената икономическата стабилност и надеждност“, въпреки че според синдикалните организации предприятието реализира годишна печалба от над 10 милиона лева, работи по стандартите на НАТО и изнася продукция за Европа, Азия и Африка. От министерството на икономиката не дадоха конкретни обяснения защо лицензът за износ на продукцията е спрян за шест месеца, тъй като информацията била класифицирана. Министърът на икономиката посочи, че решението е продиктувано от „обективна заплаха за финансовата стабилност на страната“ и е взето след писмо на ДАНС, чието съдържание е секретно.

Предприятието се контролира от банкера Цветан Василев, мажоритарен собственик на затворената Корпоративна търговска банка. Спирането на лиценза породи съмнения, че случващото се с предприятието е пореден „епизод“ в разчистването на сметки между Василев и депутата Делян Пеевски, разривът между които съпътстваше краха на КТБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари