Лондон: Русия планира да използва морски мини срещу граждански кораби

1
Разузнавателните данни сочат, че Русия планира да атакува граждански плавателни съдове, използващи хуманитарния коридор в Украйна, пише британското външно министерство
Разузнавателните данни сочат, че Русия планира да атакува граждански плавателни съдове, използващи хуманитарния коридор в Украйна, пише британското външно министерство Снимка: МО / архив

Разузнавателните данни сочат, че Русия планира да атакува граждански плавателни съдове, използващи хуманитарния коридор в Украйна, пише британското външно министерство

Русия планира да използва морски мини срещу граждански кораби в Черно море, включително като ги поставя в близост до украински пристанища, за да прекъсне износа на украински зърнени продукти, се казва в изявление на британското външно министерство, цитирано от Франс прес, Ройтерс и БТА.

"Разузнавателните данни сочат, че Русия планира да атакува граждански плавателни съдове, използващи хуманитарния коридор в Украйна, за да наруши износа на украински кираджии", пише в изявление на британското външно министерство.

Москва "със сигурност би искала да избегне открито потапяне на цивилни кораби и би отправила срещу Украйна фалшиви обвинения за всяко нападение", допълва същият източник. С оповестяването на тази информация "Обединеното кралство иска да осъди руската тактика и да предотврати подобен инцидент", допълни Лондон, като добави, че "работи с Украйна и други партньори за въвеждане на мерки за подобряване на сигурността на корабоплаването".

Тези данни показват "пълното пренебрежение на (руския президент Владимир) Путин към живота на цивилните и нуждите на най-уязвимите по света", в момент, когато много африкански държави зависят от украинското селско стопанство за доставките на зърнени храни, добавя британският външен министър Джеймс Клевърли, цитиран в изявлението.

През юни Русия се отказа от споразумение, което позволяваше на Украйна да изнася безопасно хранителни продукти през Черно море, което е по традиция основния ѝ коридор за износ. В отговор Украйна създаде временен "хуманитарен коридор" за товарни кораби и няколко кораба напуснаха украински черноморски пристанища. Великобритания вече отправи обвинения срещу Русия, че на 24 август е извършила ракетно нападение срещу граждански товарен кораб, което е било осуетено от украинската отбрана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    9
    Джендърче
    Госпожице зеленски, Руският Член (да не се бърка с чл.5) е изключително голям, но за сметка на това е нечовешки корав. В началото боли невероятно! Не помагат и най добрите американски лубриканти. С времето болката нараства, но някакси се свиква. Сало Уганде, хероянам сало!
  • 4
    8
    до 6
    Теле, няма по-фалирала страна от САЩ (https://www.usdebtclock.org/). Дебилът, който е начело на САЩ от година и кусур обяснява, че фалитът на САЩ не е решение. Явно решението което предпочита сенилното старче е ВОЙНА, при която да се занулят дълговете на САЩ. Ти и дебилите като теб работите за такава война. Иначе Русия фалирва от 2008 според Маккейн и от 2014 според Обама. Единият е отдавна мъртвец, а другият винаги ще е негър.:) Приятен обяд!:) Поздрави на Галя от Козяк!
  • 8
    7
    русенец
    Да разбирам, че Англия готви голяма провокация - минирането на Черно море от Украйна и е започнала обвиненията срещу Русия. Англичаните от 200-300 години си имат закачка с руснаците и не им омръзна да ядат бой от тях.
  • -4
    6
    Хм
    Копейките, идва време да бачкате истинска работа, защото Путин свършва денгите. Един долар е 10000 копейки вече. Никой няма да ви хрантути и никой няма да търпи дърти некадърни тюфлеци на социални. Половината от вас се усетиха и вече берат ягоди в еврогейския запад.
  • 9
    5
    Хаха
    Смело за държава която няма да съществува в близките няколко години.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари