Лобистка намеса на Янка Такева при избора на учебници

0

Шефка на Синдиката на българските учители Янка Такева е разпратила до директорите на училища в страната и областните координатори на СБУ писмо, в което препоръчва през учебната 2020/2021 да бъдат използвани учебниците на издателство "КЛЕТ България" /правоприемник на "Анубис" и "Булвест 2000"/, алармира вестник СЕГА.

Янка Такева е несменяем председател на СБУ от 1994 до днес, а в синдиката членуват близо 80 на сто от учителите в България.

Такева обяснява откритото лобиране с факта, че издателството е подпомагало 10 г. съществуването на в. "Учителско дело". В името на "социалното партньорство", тя препоръчва на учителите да ползват учебниците на издателството за 1,2,5 и 6 клас, както и учебните помагала за трета и четвърта групи на детските градина. Янка Такева предупреждава учителите, че ще бъдат потърсени скоро от регионалните представители на издателството.

Според чл. 164 от Закон за предучилищното и училищното образование, учебниците и помагалата към тях се избират от учителите, които преподават по съответния предмет.

Лобирането на Такева предизвика вълна от недоволство сред директорите на училищата. "Това е върховна наглост и безочие. Чудя се дали някой висшестоящ МОН е запознат с това писмо, пише във фейсбук група директорът на 107-о ОУ в София Данко Калапиш. "Това не е ли конфликт на интереси? Ако някой директор лобира за определено издателство, СБУ ще му вземат главата", допълва директорът на 34 ОУ в София Боряна Толовска. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари