Литва стана първата държава в ЕС, обявила независимост от руския газ

1
Руският газ е заменен от втечнен, а терминалът в града Клайпеда и корабът, които го осигуряват, се казват "Независимост"
Руският газ е заменен от втечнен, а терминалът в града Клайпеда и корабът, които го осигуряват, се казват "Независимост" Снимка: в. Сега

Страната обяви своеобразен Ден на независимостта

Литва стана първата държава в ЕС, която като реакция на войната в Украйна се отказа напълно от вноса на руски газ, предаде СЕГА

Новината бе потвърдена днес от министъра а енергетиката на балтийската република Дайниус Крейвис. "Това е резултат от нашата дългосрочна политика в областта на енергетиката и съвременните инфраструктурни решения", заяви той.

С действието си малката държава иска даде пример на по-големите, че не бива да се поддават на шантажите на Кремъл. Дори бе обявен своеобразен Ден на независимостта. Руският газ е заменен от втечнен, а терминалът в града Клайпеда и корабът, които го осигуряват, се казват "Независимост":

Литва заяви още през февруари, че е готова с различни варианти при ескалация на кризата и не се притеснява от проблеми с газа. Миналата година Русия осигуряваше 38% от суровината, а през настоящия януари делът бе сведен до незначителен. Страната наистина отдавна полага усилия да се отърве (link is external)от руската зависимост. Разработи и концепция да се превърне в регионален пункт за внос на втечнен газ. Основната част от вноса е американски газ, а доставяният капацитет през Клайпеда може да задоволява целогодишното потребление на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    34234
    sega gazat im mirishe na diabet i uvredena mozachna aktivnost
  • 4
    1
    Тия
    Не са у ред. Заменили руския с американски газ. Голяма "независимост', няма що независим, значи че не зависиш от никой и нищо
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари