Литва ще построи четириметрова стена по границата с Беларус

1
Планира се участъкът от границата от 508 км да бъде защитен с четириметрова стена от заварена метална телена мрежа
Планира се участъкът от границата от 508 км да бъде защитен с четириметрова стена от заварена метална телена мрежа

Границата на Литва с Беларус, която в същото време е външната граница на Европейския съюз, ще бъде защитена от четириметрова стена със специална профилна бодлива тел отгоре.

Видас Мачайтис, заместник -началник на Държавната гранична служба към Министерството на вътрешните работи на Литва, разказа пред репортери плана за изграждане стената, цитиран от TACC.

„Планира се участъкът от границата от 508 км да бъде защитен с четириметрова стена от заварена метална телена мрежа, върху която ще бъде опъната военна бодлива тел тип „концертина“, каза той. Общата дължина на литовско-беларуската граница е около 680 км.

Концертина е бодлива тел, използвана от военните с остри като бръснач остриета. Смята се, че е невъзможно да се преодолее такава бариера без специално оборудване; имате нужда от ножици, ножове или експлозиви, за да я унищожите. Както отбеляза представителят на граничната служба, обмисляна е и възможността за изграждане на каменна стена, но са се отказали от нея поради особеностите на почвата по граничната линия.

Според предварителните оценки на граничния отдел планираната инженерна структура ще струва 152,5 млн. евро. "В зависимост от финансирането строителните работи могат да продължат от една до две години", каза Мачайтис.

Вилнюс би искал да получи средства за този проект от ЕС. Както обаче отбеляза европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, която беше на посещение в Литва в понеделник, Брюксел не практикува финансиране на такива проекти.

От началото на годината на литовско-беларуската граница са задържани 3832 нелегални имигранти от Азия и Африка, които са влезли на територията на Литва от Беларус. Това е почти 50 пъти повече, отколкото през цялата 2020 година. В края на май президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му служи като бариера за прехвърлянето на нелегални мигранти в съседна държава, но предвид политическия натиск от Запада, Минск м се чуди дали си струва усилията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари