Лицензът на "Делта гард" е отнет и на втора инстанция

1
Съдът потвърждава отнемането на лиценза с аргумента, че заради повдигнато обвинение Димитър Спасов (на снимката) е трябвало да напусне фирмата до 13 юни 2019 г., а го е изпуснал
Съдът потвърждава отнемането на лиценза с аргумента, че заради повдигнато обвинение Димитър Спасов (на снимката) е трябвало да напусне фирмата до 13 юни 2019 г., а го е изпуснал Снимка: Булфото / архив

Съдът потвърждава отнемането на лиценза с аргумента, че заради повдигнато обвинение Димитър Спасов (на снимката) е трябвало да напусне фирмата до 13 юни 2019 г., а го е изпуснал

Административният съд в София е отхвърлил жалбата на охранителната компания "Делта гард" ЕООД срещу заповедта на шефа на националната полиция, с която през ноември 2021г. бе отнет лиценза й за извършване на частна охранителна дейност. Решението подлежи на обжалване във Върховния административен съд (ВАС).

Фирмата дори е осъдена да плати 100 лв. разноски на МВР, пише в. "Сега".

Отнемането на лиценза започна защото "собственик, съдружник или управител в дружеството е привлечено като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер". Това се оказа Димитър Спасов, известен с прякора си Митко Каратиста. Но той продаде дела си в "Делта гард".

Именно тук се крие и разковничето на случая. Защитата на "Делта гард" казва, че Спасов не е бил привлечен като обвиняем и действително постановлението му идва дни след като продава дела си в "Делта гард". Постановлението за привличането му като обвиняем е от май 2019 г., но до 29 октомври 2021 г. то не му е било предявено и връчено. На това основание се иска лицензът на фирмата да не бъде вземан - защото всъщност не е имало официално обвинен съдружник.

МВР претендира, че срокът, в който Спасов е трябвало да излезе от дружеството, е започнал да тече през 2019 г. и той го е изпуснал. Разследването, по което Спасов е обвинен, е от 2017 година.

Административният съдия пише, че няма правомощия да проверява действията и спазването на сроковете по НПК от страна на наблюдаващия прокурор по висящо наказателно производство, а "Делта гард" може да поиска проверка от Инспектората към Висшия съдебен съвет защо постановлението не е било връчено на Спасов 2 години и половина.

Съдът подчертава, че привличането като обвиняем става със съставяне на съответното постановление, т.е. относима към спора по делото за лиценза е единствено и само датата на съставяне на постановлението за привличане на Спасов като обвиняем - 14 май 2019 г. Това означава, че 30-дневният срок, в който той е трябвало да прекрати участието си в охранителната фирма, е изтекъл на 13 юни 2019 г.

"Делта гард" е фирмата, която се появи в историята за "Осемте джуджета".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари