Лице назаем: Що е то „дийп фейк“ и има ли почва у нас?

0
В някои случаи можем да познаем ментето по начина, по който заснетият мига, докато говори, а също и по артефактите от компютърната анимация върху светлосенките
В някои случаи можем да познаем ментето по начина, по който заснетият мига, докато говори, а също и по артефактите от компютърната анимация върху светлосенките Видео: bTV

Новото поколение видео манипулации може да променя дневния ни ред

Фалшивото коледно обръщение на кралица Елизабет Втора, направено чрез така наречената „дийп фейк“ технология, провокира вълна от възмущение в социалните мрежи, разкрива bTV

За да постигне провокацията си, „Ченъл Фор“ разчита на актрисата Дебра Стивънсън и... на изкуствен интелект, който „вкарва“ думите ѝ в образа на кралицата.

„Колкото повече снимкови, видео изображения имаме на дадения човек, толкова по-добро и качествено ще стане напасването и тази измамна технология. Трябва да имаме модули, които изучават тези мимики, говорене, поведение на хората“, обяснява експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Така наречените хакери, хора, които се опитват да яхнат вълната, биха използвали тази технология в контекста на пандемията, на ваксините, предстоящи избори, някъде по света... за да наклонят везните, медийното съдържание към една или друга посока“, допълва той.

По думите му в някои случаи можем да познаем ментето по начина, по който заснетият мига, докато говори, а също и по артефактите от компютърната анимация върху светлосенките.

Премиерът Бойко Борисов също твърди, че е жертва на подобен тип манипулации. Така той коментира аудиозаписите с глас, приличащ на неговия: „Примерно, взимат на кмета интервюта, второ, трето, специална програма, и с неговия глас, с неговите думи... видяхте както на Президента Обама, как му го бяха направили, на Путин“.

Прокуратурата не откри данни за извършено престъпление във въпросните записи и така въпросът дали и те са „диип фейк“ остава висящ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари