Лишават депутатите от тузарските им лимузини

4
Проектът на решение ще бъде обсъден утре сутринта на председателския съвет след което ще се гласува и в пленарната зала
Проектът на решение ще бъде обсъден утре сутринта на председателския съвет след което ще се гласува и в пленарната зала Снимка: bTV

Автопаркът на Народното събрание ще остане заключен в разгара на предизборната кампания и депутатите няма да могат да кръстосват страната с лимузините в този период.

Това ще залегне в решението, с което парламентът ще излезе в двуседмична ваканция преди президентския вот, уточни пред „Монитор“ зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев от ГЕРБ, който в момента е и титуляр на институцията, след като Цецка Цачева се впусна в надпреварата за „Дондуков“ 2. Проектът на решение ще бъде обсъден утре сутринта на председателския съвет след което ще се гласува и в пленарната зала.

Главчев припомни, че затварянето на гаража в период на предизборна ваканция на НС е било практика и през последните три години, в които имаше вот – парламентарен или за местна власт. Освен това Изборният кодекс също забранява безплатното използване в предизборната надпревара на публичен ресурс, каквито са парламентарните коли, наред със сградите, бюджетните средства и трудът на чиновниците.

От депутатите само Цецка Цачева, Пламен Манушев, Красимир Каракачанов, Явор Нотев и Велизар Енчев са реални кандидати за президент, но народните представители масово са ангажирани с кампанията по места. В двете седмици преди изборите обаче те ще трябва да използват или личен, или партиен ресурс, за да обикалят и агитират.

Главчев побърза да уточни, че ваканцията преди вота на 6 ноември на практика е формална и се отнася само за заседанията в пленарната зала. В този период ще продължат да действат комисиите на НС, като работата в тях ще кипи на пълни обороти, за да може да не се затлачва законодателната дейност, особено на фона на предстоящото приемане на държавния бюджет за догодина. Депутатите отсега се настройвали и за извънредни или удължени пленарни заседания след президентските избори. Зам.-председателят на НС припомни, че това винаги се налага при приемането на основната сметка на държавата.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари