Липсата на работници унищожава лозарството в Русенско

4
Производители на грозде фалират или се пренасочват към зърнопроизводство
Производители на грозде фалират или се пренасочват към зърнопроизводство Видео: БНТ

Производители на грозде в Русенско са на път да се откажат от лозарството, заради проблеми, останали без решение с години.

За собствениците на по-големи масиви това е липсата на работна ръка по време на гроздобера, а за по-малките – несигурният пазар за стоката.

В Русенско се отглеждат около 5 хил. дка лозя. Павел Бъчваров се занимава с производство на грозде от 2000-та година - масивите му в Средна кула са 300 дка. Заради липсата на работна ръка обаче, е решен да се откаже от лозарството.

Павел Бъчваров – производител: „Няма хора – това е основното нещо. Имах 40 човека на списък, които работеха при мен, сега имам. Работниците са сезонни, непривлекателен е трудът, неплатен – реално искаме да платим повече, но не ни излиза сметката. И затова преминавам на зърнопроизводство”.

По думите на Павел Бъчваров, еднодневните договори, с които може да наема сезонни работници, не решават, а задълбочават проблема.

Павел Бъчваров – производител: „Еднодневният трудов договор е убийство, особено по време на бране. 20 тона грозде ако набера, трябва да го набера със 70 човека. Ако някой дойде и ми попълни тези трудови договори за 70 човека – изискването е човек в масива – трудовият договор да е с него”.

Трудности срещат и по-малките производители. Те страдат от липсата на организиран пазар за гроздето. Затова повечето са фалирали – от 10 в землището на Средна кула има само един лозар с 20 дка насаждения.

Павел Бъчваров – производител: „Малките производители няма как да кореспондират с винзаводи, те продават на частния пазар. Частният пазар е много променлив: тази година няма грозде – има търсене на грозде, има грозде – няма търсене”.

Павел Бъчваров казва, че тази година не е била добра за гроздето в русенско - когато е цъфтяло е имало студове, а заради дъждовете не е могло да се опраши добре. Въпреки това очаква добра реколта. Изкупната цена пак ще е ниска като миналата година – 85-90 стотинки на килограм.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари