Липсата на кворум отложи окончателното гласуване на вота на недоверие за утре

0
Корнелия Нинова: С това излизане ГЕРБ и ДПС спасяват кабинета
Корнелия Нинова: С това излизане ГЕРБ и ДПС спасяват кабинета Снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова: С това излизане ГЕРБ и ДПС спасяват кабинета

Утре (16 ноември) трябва да се проведе окончателното гласуване на вота на недоверие на правителството за несправяне в сектора "Сигурност и отбрана".

Поради липса на кворум депутатите не успяха да завършат процедурата по гласуване, информира БНР.

Вотът беше внесен от БСП, "Възраждане" и ИТН.

При първото гласуване "за" оставката на кабинета гласуваха 66 народни представители. "Против" се обявиха само от групата на ПП-ДБ с 61 гласа, след като преди това ГЕРБ-СДС и ДПС демонстративно напуснаха залата заради отхвърленото предложение за незабавно прекратяване на дерогацията за руски петрол. Поради изискването вотът да се смята за успешен само ако е подкрепен от 121 депутати, решението беше отхвърлено.

Поискано беше прегласуване, но преди това бяха направени две проверки на кворума. Последвалите почивки не бяха достатъчни за събирането му и председателят на НС Росен Желязков закри заседанието.

След като парламентът не успя да гласува втория вот на недоверие на правителството, председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски предупреди ПП-ДБ да не рушат евроатлантическото парламентарно мнозинство, защото това може да застраши правителството:

"Надявам се колегите тази вечер да прочетат знаците и да не рушат евроатлантическото парламентарно мнозинство, което ще застраши евроатлантическото правителство с коалициите, които направиха по места с "Възраждане" и с БСП. Това не може да се случва. Или ще има евроатлантическо парламентарно мнозинство, или ще има про-Путин мнозинство, което управлява България. Ние в него няма да участваме. Както видяхме, и колегите от ГЕРБ няма да участват. Така че - това е вечерта на знаците".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова при утрешното прегласуване на вота на недоверие ГЕРБ и ДПС да влязат в пленарната зала и да заявят позицията си. Според нея, с днешното си отсъствие те са постигнали две цели - спасили са кабинета, но също така са показали, че ПП-ДБ трябва да се съобразяват с исканията им:

"Показаха, че извиват ръцете на партньорите си от ПП и ДБ по конкретния казус: "Или ни давате "Лукойл", или си отивате". Прегласуването ще бъде утре. Даваме шанс на ГЕРБ и ДПС да влязат в зала и народът да разбере ясно тяхната позиция. Защото това лицемерие, ето ние излизаме, ние се "фръцкаме" - добре. Но всъщност с това излизане те спасяват кабинета. Да имат доблестта да дойдат и да кажат - "За", "Против" или "Въздържали се". Има три бутона. Само с демонстрации няма да стане".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари