Лиляна Павлова: Официалният език на председателството ще е български

0
Искаме да се чува българска реч, споделя министър Павлова
Искаме да се чува българска реч, споделя министър Павлова Снимка: БГНЕС

Официалният език на председателството ще е български.

Това каза министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по Дарик.

На въпрос докъде ще стигне Македония по пътя към ЕС по време на Българското председателство и ще започнат ли преговорите за присъединяването й, Павлова коментира: „Важно е да кажем, че след толкова години застой темата не само за Македония, но и за Западните Балкани, за тяхната европейска перспектива влезе като основна точка в общоевропейския дневен ред. Отчитаме това като първи успех на Българското председателство още преди да е започнало“. По думите й по време на Българското председателство са няколко важните неща, които се очакват да се случат за Западните Балкани.

„Всяка от 6-те държави е със своя различен етап на готовност по пътя към членството в ЕС. Първо през месец февруари трябва да излезе стратегията за разширяването, в което ще е очертано за всяка държава какво е изпълнено, какво не е, каква е следващата стъпка. През април трябва да излязат заключенията на ЕК. Тези два документа ще ни дадат възможност на Срещата на върха в София на 17 май да завършим не само с една ясна политическа декларация, надявам се в единната позиция на 28-те страни членки плюс 6-те, но и тя да бъде съпътствана от конкретни проекти, пътни карти за секторите, за които говорим“, обясни Павлова. Министърът допълни, че става дума за европейска перспектива и свързаност. „Свързаност в 6 направления – пътна, железопътна, въздушна, енергийна, образователна и дигитална“, каза още тя.

Павлова заяви, че официалният език на председателството ще е български. „Има две много важни причини за това решение. Искаме да се чува българска реч, искаме да се говори на български. Това има една огромна полза за нас, за България, за икономиката, за университетите. Всички проекти на регламенти и цялата сложна, тежка, бюрократична терминология, ще бъде преведена на български език", обясни Павлова и допълни, че тази терминология ще бъде предоставена на Софийски университет.

„Английският език е официален език и няма да отпадне", поясни министърът за българското председателство на Съвета на ЕС.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари