Лиляна Павлова награди Русе за "интегрирания" градски транспорт

1

Два проекта на Община Русе са наградени в категория „Градска среда“ от 30-членното жури на инициативата „INFRASTRUCTURE BULGARIA AWARDS 2016“.

Това са проектите „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе” и „Благоустрояване и достъпна градска среда на централна градска зона – участък от ул. „Александровска”, площад „Батенберг” и прилежащите пространства“.

Наградата беше връчена на кмета Пламен Стоилов от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Това се случи снощи по време на официална церемония в 1-то издание на конкурса „INFRASTRUCTURE BULGARIA AWARDS 2016“.

В началото на тази година в срок беше завършен един от най-големите инфраструктурни проекти на Русе – за интегриран градски транспорт.

Общата стойност на проекта, изпълняван по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013., е 29 256 115, 47 лева. Неговите компоненти включваха обновено Кръгово кръстовище, нов пробив, свързваш кв. „Родина“ с центъра на града, пасарелка, три подлеза, нови улици, и кръгови кръстовища, 14 километра велоалеи, Център за контрол на трафика, иновативна електронна система за таксуване в градския транспорт.

Конкретните, измерими резултати са 100 спирки на обществения градски транспорт с монтирани електронни информационни табла, над 390 хил. часа спестено време за пътуване, 1.2 км обособена бус лента, 14 км изградени велоалеи, 4 реконструирани пешеходни подлези и надлези с условия за хора с увреждания, намаляване на емисиите парникови газове.

Проектът  „Благоустрояване и достъпна градска среда на централна градска зона – участък от ул. „Александровска“, площад  „Батенберг“ и прилежащите пространства” е финансиран от ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 и е на стойност 5 303 182,86 лв.

Резултатите са свързани с изцяло реконструирана централна градска част, улици, зелени площи и тротоари. Проектът допринесе за устойчивото и интегрирано развитие на градския център и създаване на екологична, жизнена, модерна и достъпна градска среда.

Декоративната фигура на детето - уличен музикант, поставена на фонтана на пл. „Хан Кубрат“, се превърна в един от новите символи на Русе.

Инициативата „INFRASTRUCTURE BULGARIA AWARDS 2016“, която се проведе в столицата вчера, е под егидата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите със съдействието на браншовите и професионални организации в сектора.

Церемонията по награждаването ще се излъчи по Българска национална телевизия на 28 февруари 2016 г., в часови пояс 15.00 – 18.00 ч.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари